Jézus Szent Szívének ünnepe

0
4143

Jézus Szíve ünnepét IX. Piusz pápa 1856-ban terjesztette ki az egész Egyházra. A főünnep napja a pünkösd utáni második vasárnapot, úrnapját követő péntek. Ezenkívül Jézus Szívét ünnepeljük minden elsőpénteken és június havában. Egyházmegye szerte számos templomban tartottak búcsút. (Cikkünk folyamatosan frissül.)

Madéfalva

Fotó: Bálint Szabolcs

A Jézus Szíve tiszteletére szentelt madéfalvi plébániatemplom búcsúünnepén aranymisét mutatott be Tamás József segédpüspök, általános helynök.

Gyergyószentmiklós: Botvár-kápolna

Információ és fotó: Munkás Szent József-plébánia

A Gyergyói-havasok nyugati lábánál fekvő Gyergyószentmiklós keleti szélén, a Békás-szoros felé vezető út északi oldalán emelkedik az a délnyugat-északkelet irányú, Várbükk nevű hegynyúlvány, amelynek legmagasabb csúcsán egy 1933-ban épült kis kápolna áll. Az istenházát Jézus Szent Szíve tiszteletére szentelték fel, s ennek búcsúünnepét ülték ma délelőtt 11-től.

Nyárádszereda

Fotó: László Attila és Drócsa László

A nyárádszeredai plébániatemplom búcsúját pénteken délután ünnepelték. A szentmisét Csíki Dénes nyárádköszvényesi plébános mutatta be a jelenlevő papsággal együtt. A szentbeszédet Lőrinczi Károly vicei plébános mondta.

Székelyudvarhely: Jézus-kápolna

Fotó: Fábián Katalin

A Jézus-kápolna Székelyudvarhely és környéke legrégibb egyházi jellegű épülete és építészettörténeti emléke, a város egyik leglátogatottabb műemléke. Az úrnapi körmenet 1949-ig erről a helyről indult. Napjainkban egyetlen búcsújáró napja Jézus Szíve ünnepe. A kápolna udvarán június 9-én délután szentmisét mutattak be, melynek főcelebránsa és ünnepi szónoka Koncsag László  szentegyházasfalvi plébános volt.

Brassó-Bolonya

Fotó: Jézus Szent Szíve Plébánia Brassó/ Facebook

Tiszaveresmart

Fotó: Borromeo Szent Károly Plébánia Máramarossziget

A szatmári egyházmegyében Tiszaveresmarton pénteken délután ünnepeltek. A templom búcsúján Linzenbold Szabolcs máramarosszigeti segédlelkész tartotta a homíliát.

Komlós (Ószentanna)

Fotó: Temesvári egyházmegye/ Facebook

A komlósi (újabb nevén ószentannai) katolikus közösség a Jézus Szent Szíve tiszteletére szentelt temploma búcsúünnepét tartotta, a szentmise főcelebránsa Bene Tamás csanádi plébános volt. A helybéli Stefan Hell Gimnázium német tannyelvű elemi osztályába járó diákok közül néhányan felöltötték az ünnepre hagyományos kirchweihi (búcsús) viseletüket. Az eseményről beszámoló Weber Astrid, a német tagozat tanítója kiemelte, a hagyományos viseletbe öltözött gyermekek megörvendeztették a kevés lélekszámú, őslakos, német ajkú közösség tagjait. A szentmise után a komlósiak a templom udvarán gyülekeztek, hogy kötetlen módon tölthessenek együtt egy kis időt a nagy nap alkalmából.

Weber Astrid/Germansanktanna.blogspot.com beszámolója alapján.

Kolozs

Fotó: Vákár István

A kolozsi plébániatemplomban június 9-én, szombaton a búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka Veres Stelian plébániai kormányzó volt Kolozsvárról.

Nagyvárad

Forrás: varad.org

Jézus Szentséges Szívének tiszteletére ünnepi búcsús szentmisét tartottak a Nagyvárad-Olaszi plébániatemplomban 2018. június 8-án. A szentmise főcelebránsa és szónoka Fodor József általános helynök volt.