Ferenc pápa a megfontolt ökumenikus párbeszédre buzdított

0
1184
A német lutheránus egyház küldöttségét fogadta Ferenc pápa hétfőn délelőtt a Vatikánban, amelyet elkísért a lutheránus világszövetség német nemzeti bizottságának egy csoportja is. Ferenc pápa beszédében az imádság és a közös tanúságtétel mellett elsősorban azt emelte ki, hogy az egyház, az Eucharisztia és az egyházi szolgálat témáiban precíz és körültekintő megfontolásokra van szükség.

Örömmel elevenítette fel a pápa a német delegáció előtt a reformáció ötszáz éves évfordulójának tavalyi megemlékezéseit. Sok évszázad konfliktusai után az utóbbi ötven évben erősödik a közösség. Mindezt a Szentlélek műveli, főként a testvéri találkozókon keresztül, és nem pedig pusztán emberi erőfeszítés révén. A pápa Isten segítségét kérte, hogy a jövő felé fordulva legyőzhessük a még létező eltéréseket. „Tovább kell mennünk előre!” – mondta.

Egymás szeretete és a vérökumenizmus tanúságtétele

A reformációra való emlékezés megerősítette az ökumenikus elkötelezettséget, ami mindinkább szükséglet és óhaj. A Szentlélek iránti nyitottságot kért a pápa, aki majd új utakat nyit meg a közös úton. Az elsődleges hivatásunk azonban, hogy szeressük egymást kölcsönösen. Emellett közös feladat a szükséget szenvedők és üldözöttek nyomorúságának az enyhítése, főként azok iránt, akiket a Jézusban való hitük miatt nyomnak el. Ez a vér-ökumenizmus tanúságtétele.

Precíz és körültekintő megfontolásokra van szükség

Egymás segítése mellett a közös út további teológiai párbeszédet igényel – mutatott rá a pápa. Nem maradhatunk ebben sem mozdulatlanul, de nem is rohanhatunk előre az óhajtott célkitűzéseinkért, hanem türelmesen kell együtt járni, Isten tekintete előtt. Néhány téma, mint az Egyház, az Eucharisztia és az egyházi szolgálat esetében precíz és körültekintő megfontolásokra van szükség – szögezte le a pápa. Ugyanakkor el kell kerülni az elitizmus magatartását, ezzel szemben be kell vonni mind több testvérünket a közös útba, a Szentlélek vezetése alatt – zárta beszédét Ferenc pápa a német lutheránus egyház küldöttséghez.

Vértesaljai László SJ/Vatikáni Rádió