„Szent Atyám, tartsd meg őket a nevedben!”

A gyulafehérvári egyházmegye iskoláinak ballagása (Cikkünk folyamatosan frissül)

0
2984
Fotó: Gál Csaba

Tamási Áron Gimnázium, Székelyudvarhely

Az idén 425 éves székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban öt osztály végzett május 25-én, pénteken. Az iskolát Marosvásárhelyi Gergely, jezsuita szerzetes alapította 1593-ban.

A ballagás a Szent Miklós-plébániatemplomban szentmisével kezdődött, amelyet Tamás József püspök és Bajkó Norbert iskolalelkész mutatott be. „Szent Atyám, tartsd meg őket a nevedben!” – kérte a szentbeszédben a főpásztor – kitartásra, hűségre biztatva mindannyiukat, hogy találják meg a helyüket az életben és sikeresen kamatoztassák a kapott tudást.

Az elhangzott beszédekben Laczkó György igazgató, Orbán Árpád alpolgármester egyaránt itthon maradásra, illetve a többi megszólaló is hazatérésre biztatta a maturandusokat, akik sikeres érettségi vizsgájuk után többnyire más településeken, más országokban levő felsőoktatási intézményekbe készülnek.

Fotó: Simó Márton/Élő Székelyföld Munkacsoport
___________________________________________________________

 Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Csíkszereda

Nyolcvanhat Segítő Máriá-s diák vett búcsút iskolájától május 26-án, szombaton. Az utolsó osztályfőnöki óra után szentmisén vettek részt az iskola kápolnájában, azt követően megkoszorúzták Majláth Gusztáv Károly és Márton Áron püspökök mellszobrait az iskola előtt.

Tizenegy órától a népviseletbe öltözött három végzős osztály diákjai felsorakoztak a sportpályán a szülők, rokonok és barátok jelenlétében.

A ballagási ünnepség részeként a végzős évfolyam osztályelsői feltűzték a szalagot az iskolazászlóra. A legjobb eredményeket elért tanulók díjazása után a gimnázium vezetői jelképesen kikísérték a ballagókat a gimnázium bejárata elé.

Fotó: Iochom Zsolt
Még több kép ITT.
____________________________________________________________

Gróf Majláth Gusztáv Károly Teológiai Líceum, Gyulafehérvár

Ma délelőtt elballagott a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Teológiai Líceum 16 végzős diákja. Az ünnepség a kisszeminárium kápolnájában kezdődött, utána a Szent Mihály-székesegyházban szentmisén adtak hálát a ballagók és vendégeik az elmúlt évekért. A szentmisét Korom Imre, a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József-egyházközség plébánosa, az intézet egykori spirituálisa celebrálta, László István prefektussal és Farkas László lelkiigazgatóval közösen.

Fotó: Barna Miklós
____________________________________________________________

Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum, Gyimesfelsőlok

Gyimesfelsőlokon május 26-án,  szombaton reggel 9 órakor kezdődött a ballagási ünnepség. A végzős diákok lóháton vonultak végig a falun, őket követték a hintók, a meghívott vendégekkel és a végzősök osztályfőnökeivel. A felvonulás során a diákok gyimesi népdalokat énekeltek és a rétyi fúvószenekar indulókat játszott.

A lovas felvonulás után hálaadó szentmisén vettek részt, amelyet Tamás József püspök mutatott be, Berszán Lajos iskolaalapító plébánossal közösen. A szentmise után következett a ballagás. A beszédek és az oklevelek átadása után a végzősök felszögezték névtábláikat az iskola zászlórúdjára.