Múzeumok éjszakája Nagyváradon

0
2243

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az idén is bekapcsolódott a 2018. május 19-én megszervezett Múzeumok éjszakája programba. Újdonságként meg lehetett nézni a Püspöki Palota ideiglenesen megnyitott pincéjét.

Hatalmas érdeklődés övezte a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség által, az idei Múzeumok éjszakája keretében szervezett rendezvényeket. Több mint négyezren látogatták meg a Püspöki Palota ideiglenesen megnyitott pincéjét, ahova folyamatosan hömpölygött a tömeg, és ahol filmvetítések, kiállítások és koncertek gazdagították az önmagukban is értékes falak által közrezárt térnek a hangulatát. A Székesegyház küszöbét is több ezren lépték át, itt a kriptát és a kincstárat látogathatták meg a különböző nemzetiségű érdeklődők.

Az egyházművészeti gyűjtemény bejárati ajtója előtt kígyózó sor sokszor a főoltárig ért. Az oldalkarzatokon berendezett, barokk festészeti galériából és ötvösművészeti tárgyakból álló múzeum 23 év elteltével 2014 tavaszán újult meg közönsége számára. A rendelkezésre álló kiállítóterek szűkössége miatt, a művészeti gyűjtemények csupán egy kisebb, ám igen gondosan és igényesen kiválogatott része kerül bemutatásra. A négy teremre kiterjedő, 200 négyzetméternyi felületen kialakított tárlat elsősorban a gyűjtemény liturgikus ötvöstárgyairól, barokk képtáráról és több száz darabból álló liturgikus ruházati kollekciójáról igyekszik áttekintést adni.

Az egykori borpincében Szent László tetteit ábrázoló freskókról készült, magyarázószövegekkel ellátott pannókiállítást lehet megtekinteni, illetve Boldog Bogdánffy Szilárd és Boldog Scheffler János vértanú püspökök életéről szóló dokumentumfilmeket.

A váradi Sagittarius vonósnégyes (Costin Éva- elsőhegedű, Oláh Gabriella- másodhegedű, Vasile Vulturar- brácsa, Ichim Beáta- gondonka) barokk zenével, míg a budapesti Trio Squelini (Szőke Szabolcs- gadulka, sarangi, array mbira, Szalai Péter- ütőhangszerek, kalimba, basszus-kalimba, aquaphone, Váczi Dániel- szopranino és altszaxofon, kalimba, aquaphone) jazz muzsikával és világzenével kedveskedett hallgatóságának, melynek soraiban Böcskei László megyés püspök is ott volt.

Emődi János polihisztor helytörténész-kutató, régész, műgyűjtő és muzsikus, Várad története szempontjából felbecsülhetetlen értékű kollekciójának jelentős részét képezi a több mint 700 darabot számláló, folyamatosan bővülő, mesterjegyes téglagyűjteménye, melynek legkorábbi példányai a 15. századból származik, és a Múzeumok éjszakáján kiállított 60 tégla ennek a gyűjteménynek a keresztmetszetét képezte.

Forrás: hirek.varad.org
Még több kép ITT.