Énekelve, zászlók alatt indultak el gyalog Székelyudvarhelyről Csíksomlyóra – FRISSÍTVE

0
6491
Fotó: Barcsa István

A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplom ma reggel megtelt a zarándokokkal és kísérőikkel. „A legnehezebb dolgot kérik az idén a búcsú szervezői: annak tudatosítását, hogy emberségünk kiteljesedését hordozza Mária angyalnak adott válasza: legyen nekem a te igéd szerint ”– hangzott el a szentmise elején, amelyet László Attila Székelyudvarhely-szombatfalvi plébános mutatott be.

Fotó: Barcsa István

„Ha egy kívülálló végignéz most rajtunk vagy amikor már sorban állva elindulunk Csíksomlyó felé, csak a színünket látva mondhatja: jó színes társaság. Isten azonban nemcsak a színünket, hanem a szívünket is látja.” – mondta Tamás Huba helyi kisegítő lelkész, főegyházmegyei ministránslelkész a szentbeszéd elején – és feltette a kérdést: „Testvér te miért indulsz erre a zarándokútra, miért vállalkozol rá? Színes lehet a válasz is. Van, aki azt mondja: csak úgy; jó buli; szép teljesítmény; más is kibírta, én is megcsinálom; nem kell suliba menni… Nem azt mondom, hogy ez téves motiváció, ez is valami, a jó Isten ebből is ki tud belőle szépet hozni. De mennyivel érettebb, felnőttebb, szentebb motiváció, amit hallottam több embertől: Isten megsegített, megyek hálát adni; életem nagy döntése előtt állok, kérem a Szentlelket; a barátnőmmel megyek egy közös szándékra; egy bűnben egyedül gyönge vagyok, kérem a Szűzanya segítségét!”

Fotó: Barcsa István

A homíliában kérte „ne hagyd, hogy megessenek veled a dolgok, adj értelmet, célt az életednek és ennek a zarándoklatnak is. Legyen ennek a zarándoklatnak ne csak egy földi élet horizontjáig elnyúló célja, hanem egy azon túlívelő célja is”. Kiemelte: „a zarándoklat tisztulás, töltekezés, emberségünkben, kereszténységünkben, magyarságunkban, hogy megtaláljuk az igazat, a szépet és a jót, hogy hazataláljon a szívünk. A zarándoklat előképe az örök hazának, amely szeretettel vár és beölel minket!”

Fotó: Barcsa István

Az indító szentmise végén kérték a Szentlélek segítségét és áldást kérve, énekelve, zászlók alatt indult el 563 gyalogos zarándok Csíksomlyóra. Útközben lehetőség van lelki beszélgetésre, szentgyónásra is.

Fotó: Barcsa István

A zarándoklat pünkösdvasárnap este fél 7 órakor ifjúsági szentmisével fejeződik be a Rákóczi Centerben. Ünnepi szónok Fülöp László miklósvári plébános.

A gyalogos zarándoklat programja ITT található.

Még több kép ITT.

FRISSÍTÉS 17:20

 

A Székelyudvarhelyről induló gyalogosok ebédszünetet tartottak Homoródfürdőn, onnan indult tovább a most már több 600 fős zarándokcsoport. A legidősebb zarándok 73 esztendős, a legfiatalabb pedig Lakó Bence 4 éves – tudtuk meg a szervezőktől.

A főút mentén haladva a kereszteknél megálltak és tisztelegtek. Imádkozva, énekelve ősi búcsújáró énekeinket hamarosan Kalibáskőre érkeznek. A szállás Lenkútnál lesz, a lövétei gazdák csűrjeiben. Akik nem ott éjszakáznak, autóbusszal térhetnek vissza Udvarhelyre, majd szombat reggel a Pethő vendéglő elől autóbusszal hajnali 4 órakor indulhatnak a Hargitára. Az előzetes jelentkezés alapján szombat reggel több mint 800-an folytatják az utat a Tolvajos-tetői Hármaskereszttől a csíksomlyói nyeregbe.