Befutott a Boldogasszony zarándokvonat Kolozsvárra és Marosvásárhelyre

0
3310

A Boldogasszony zarándokvonat több mint negyven perces késéssel délután megérkezett Kolozsvárra, ahol tánccal és pogácsával köszöntötték a zarándokokat.

Veres Stelian plébániai kormányzó úgy fogalmazott, ez a találkozás „mindannyiunkat megerősít keresztény hitünkben, nemzetünk tudatában és az összetartozás érzésében”. Hozzátette, „napjainkban hatványozottan szükségünk van a Boldogasszony, a Magyarok Nagyasszonyának oltalmára, valamint a hitre, a reményre, a szeretetre, mert a csüggedés sokszor vesz erőt nemzetünkön”.

Kolozsvár alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: azt kívánja, hogy a zarándokok érezzék otthon magukat Erdélyben, és a tág értelemben vett Kárpát-medencében. „A zarándoklás meghaladja a felekezeti kereteket, ez a magyarsáunknak a megélése” – fogalmazott Oláh Emese.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja azt mondta, a zarándokok jelenléte és a jelenlegi találkozás „bizonyítja leginkább ragaszkodásunkat a hagyományainkhoz, kultúránkhoz, nemzeti értékeinkhez, egymáshoz, valamint azonosságtudatunk megőrzésének képességéhez”.

A zarándokok nevében többen is üdvözölték a helyieket, többek között a zarándoklat lelki vezetője, Varga Lajos váci segédpüspök is. Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze szavalatát is hallhattuk, valamint a körösfői Riszegvirág Néptáncegyüttes előadásával járult hozzá az ünnepléshez.

Kolozsvár után a marosvásárhelyi vasútállomáson is köszöntötték a csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony zarándokvonat utasait. A rövid ünnepség és közös éneklés után Oláh Dénes főesperes áldásával indult tovább a zarándokvonat.

Fotó: MTI• Mohai Balázs
Fotó: MTI• Mohai Balázs

Forrás: maszol.ro és MTI

 

MEGOSZTÁS