Pál József-Csaba az új temesvári püspök

7
13782
Pál József Csaba kinevezett temesvári püspök • Fotó: Facebook/Temesvári Egyházmegye

Ferenc pápa a mai napon Pál József-Csaba kanonokot, a Hegyvidéki Főesperesség főesperesét, a resicabányai Havas Boldogasszony-templom plébánosát nevezte ki a temesvári egyházmegye megyés püspökévé – közölte Roos Márton püspök, aki az új főpásztor beiktatásáig egyházmegyei kormányzóként áll a püspökség élén.

A kinevezett új püspök 1955. december 3-án született a Hargita megyei Csíkcsomortánban. Középiskolai tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Kántoriskolában, teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán végezte. 1981. június 21-én Jakab Antal gyulafehérvári püspök szentelte pappá. Ezt követően négy évig a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Plébánián segédlelkészként tevékenykedett, majd 1985-től lelkipásztori szolgálatát a temesvári egyházmegyében folytatta. Kräuter Sebestyén megyés püspök sorrendben bakóvári, buziásfürdői, majd pedig niczkyfalvi plébánosnak nevezte ki.

1987-től a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosa később esperessé, majd pedig a hegyvidéki főesperesi kerület főesperesévé nevezték ki. Lelkipásztori szolgálatát hűségesen, megbízhatóan, nagy hozzáértéssel és odaadással végezte. A Székeskáptalan tagjaként a Canonicus Carolinus Senior címet viseli. 1994 óta a Vita Catholica Banatus egyházmegyei folyóirat felelős szerkesztője.

Az egyházmegye érdekében kifejtett tevékenységét a papság és a hívek nagyra értékelték, a resicabányai lelki élet és az ökumenizmus terén tett munkáját a Krassó-Szörény megyei tanács 2010-ben díszpolgári oklevéllel ismerte el.

Pál József-Csaba püspökké szentelési szentmiséje augusztus 6-án, Urunk színeváltozásának ünnepén délelőtt 10 órakor kezdődik a temesvári székesegyházban – közölte szerkesztőségünkkel a Temesvári Püspökség Titkársága.

7 HOZZÁSZÓLÁSOK

  1. Szeretettel gratulálok az új püspök úrnak. s kívánom Isten áldását működésére. S megköszönöm vendégszeretetét és barátságát az egész családnak, még Csíkcsomortánban annak idején, amikor nem is volt veszélytelen vendéget fogadni otthon.
    Kocsi György
    teológiai tanár, plébános
    Veszprém, Szeged
    Zamárdi