Terepszemlés sajtótájékoztatót tartottak a nagyváradi püspöki palotában

0
1343

A Püspöki Palotánál zajló felújítási munkálatokról tartott sajtótájékoztatót Böcskei László megyés püspök szerdán, 2018. május 9-én. Bejelentette: rendbe teszik a rezidencia körüli barokk parkot is egy RO-HU-s program keretében. A múzeumok éjszakájáról is szó esett.

A 2018-ra kitűzött munkálatok 20 százalékával végeztek, és azt remélik, hogy júniusban befejezik az épület déli szárnyának a tetőszerkezetét, illetve a homlokzatait- jelentette be tegnap Böcskei László megyés püspök a projektben érintettekkel tartott közös, terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatóján. Mi is bepillanthattunk abba, hogyan dolgoznak a restaurátorok a díszterem melletti egyik teremben, teszik rendbe máshol az ablakok rácsozatát és kőkeretét, tevékenykednek a munkások a padláson és a pincében.

Emődi Tamás műépítész azt nyilatkozta: folytatódott a felújítás második szakasza, ami gyakorlatilag az ingatlan déli szárnya homlokzatainak a helyreállítását jelenti, illetve a déli szárny feletti fedélszék teljes rehabilitálását, megerősítését. A tetőmunkálatoknak körülbelül 70 százalékát végezték el, és június végére szeretnék befejezni, ami a homlokzatra is vonatkozik. Talán a homlokzat nyíláskeretei nem lesznek még kész addigra, ugyanis egy tervmódosítás is közbejött: az asztalosmunkák tüzetesebb vizsgálata nyomán egyrészt kiderült, hogy a 18. századi állapotkor egy réteg ablak volt csupán, és ezt az állapotot akarják visszaállítani, már csak azért is, hogy a nagyon minőségű, jó állapotban megmaradt barokk rácsokat is bemutathassák. Másfelől kiderült az is, szintén a kutatás eredményeképpen, hogy majdnem a teljes főhomlokzati és a déli homlokzaton levő földszinti ablakoknak is kőkereteik voltak eredetileg. Ezek a kőkeretek restaurálva lesznek, és akkor ez a kőkeretes, rácsos barokkállapot kerül majd visszaállításra. Emiatt a belső réteg nyílászáróinak a tervén is módosítottak, hőszigetelt üveg kerül majd beléjük. A homlokzati helyreállítás a vakolatok részleges cseréjét jelenti, a hatvanas években felhordott vakolatok viszonylag jó állapotúak, tehát csak ott, ahol a rétegek elkoptak, vagy beázások voltak a függőleges csatornák körül, kerül sor teljes vakolatcserére. Egy épületszakaszon elkészítették a tervnek megfelelő színmintát, amin alighanem kisebb változtatások lesznek. Ugyanaz a javasolt kromatika egyébként, mint ami a székesegyháznál is.

A pince munkálatainak nehezebb részével elkészültek, a cementes vakolatok eltávolítása történt meg, illetve a falfelületek fugáinak kitisztítása, újrafugázása. Hátravan még a technikai kanálisnak a kialakítása, tehát megpróbálnák a közműveket úgy vezetni a padlószint alatt, hogy azok ne zavarják a beltér élményét. Az első emeleten egyelőre csak két teremben azonosítottak teljes barokk kifestést, és az egyiknek a teljes feltárása készült el. Nagyjából látszik, hogy milyen ábrázolások voltak, milyen kromatikája volt, és akkor majd a következő fázisban történik meg a kromatikai integrálás, a retusálás, a hiányoknak a pótlása.

Böcskei László megyés püspök bejelentette: egy Interreg RO-HU-s, vagyis európai uniós finanszírozású program keretében, melyben a szarvasi Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karának, illetve az ottani Arborétumnak a partnerei, rendbe teszik a Püspöki Palota körüli dendrológiai parkot. A beruházás költségvetése 773 ezer euró, a megvalósítási időszak pedig 2018 júniusától 2020 májusáig terjed. A munkálatok jövő tavasszal kezdődnének el, addig a tanulmányozás és a szerződéskötés fázisánál tartanak. Jelenleg amúgy a Székesegyház melletti rész egy közös megállapodás értelmében a püspökség kezelésében van, a püspöki lakot körülölelő többi részt pedig az önkormányzat gondozza, és az egész park az egyház tulajdona. Az elképzelések szerint többek közt felújítják a sétányokat, rekreációs részt alakítanak ki, rekonstruálják az amfiteátrumot, gyógynövényeket és olyan növényeket ültetnek, melyek a bibliai időkben is léteztek, dotálják a parkot különböző eszközökkel stb. A főpásztor hangsúlyozta: nyitott lesz bárki számára, de azért valamilyen hatékony védelmet is szeretnének biztosítani a leendő barokk parknak, például biztonsági kamerákat telepítenének. Azt akarják, hogy egy fix pont legyen a kikapcsolódni és pihenni kívánni akarok számára, a gyerekeknek és a családoknak, és nem egy tranzitzóna azoknak, akik az állomásról jönnek, vagy oda mennek, és szemetet hagynak maguk után.

Arról is beszélt Böcskei László megyés püspök: a május 19-i Múzeumok éjszakáján nem csupán a székesegyházbeli egyházművészeti kincstár lesz látogatható, hanem a barokk palota pincéjét is megnyitják az érdeklődők előtt. Filmvetítések lesznek vallásos tematikával, illetve a megye, a város épített örökségét bemutató filmekkel készülnek, valamint reneszánsz, barokk és jazz zene is felcsendül majd, hiszen fellép a Sagittarius vonósnégyes és a Trio Squelini.

Forrás: hirek.varad.org