Idősek anyák napi köszöntője

0
1537

Verses-zenés anyák-napi műsorral lepték meg a Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpont idős lakóit pénteken, 2018. május 4-én a Nagyváradi Művészeti Líceum V.–VI. osztályos tanulói akik szaktanáraik és néhány idősebb diák kíséretében nem csak előadásukkal, hanem kézzel készített személyes üdvözlőlapokkal is megajándékozták a szépkorúakat.

A fiatalok látogatása jónéhány magható momentumot eredményezett. A diákoknak verseikkel nemcsak hogy sikerült örömkönnyeket csalniuk a bentlakó idős hölgyek szemébe – akik javarészt megélték már az anyaság, nagymamaság, dédanyaság örömeit –, hanem olyan klasszikus dalok éneklésével, mint az Úgy szeretném meghálálni, vagy a Mama, kérlek!, sikerült éneklésre bírniuk olyan szépkorúakat is, akik egyébként már keveset kommunikálnak a külvilággal. S talán az énekszónál is nagyobb ajándékot jelentett, hogy a műsort követően a gyermekek apró ajándékokkal és néhány jó szóval egyenként is köszöntötték az idős hölgyeket, akik számára az odafigyelés és az emberi kapcsolat mindennél értékesebb. Az anyaság ünneplése olyan érzéseket ébresztett fel a jelenlevőkben, amelyhez idősek és fiatalok egyaránt kötődni tudtak, s az őszfejű nénik hálálkodását bizony több diák is megkönnyezte.

Az előadást Mados Andrea tanárnő, a hatodikosok osztályfőnöke, szövegkönyvezte és készítette elő. „Próbáltuk a színpadon is megjeleníteni azt a családias hangulatot, személyességet, amely általánosan az iskolánkat is jellemzi. Igyekszünk nem csak tanítani, hanem az életre is nevelni a fiatalokat. Ebben fontos szerepe van az ilyen és ehhez hasonló műsoroknak, melynek keretében a diákok kifejezhetik a szülők és idősek iránti tiszteletüket. Az anyaság a legszebb hivatás, amivel valamilyen formában mindenki találkozik az élete során, ezért fontosnak éreztem és a diákoknak is kihangsúlyoztam, hogy ne csak a kis osztályok – előkészítősök, elsősök, másodikosok – készüljenek anyák-napi műsorral. Ebből nem szabad kizárni a nagyobbakat sem. Nagyon fontos, hogy ez a hála és tisztelet folyamatosan megmaradjon az életükben” – nyilatkozta Nagy Gabriella, a Művészeti Líceum aligazgatója.

A műsorban mintegy 25 V–VI. osztályos diák vett részt. A magánének-szakosok közül Porsztner Abigél és Demeter Krisztinaléptek fel – az ő produkciójukat Béres Csilla ének-szakos tanárnő készítette elő. A diákokat a X. osztáltos Katona Ábel (zongora), valamint Szabó Attila gitár-szakos tanár kísérték.

„Jól éreztem magam itt az idősek otthonában. Minden jól sikerült és a közönség is nagyon kedves volt. Én is adtam képeslapot az egyik idős néninek. Gondolom ők is mind nagymamák és örültek neki, hogy meglátogattuk őket. Legalábbis remélem” – nyilatkozta az ünnepséget követően Soós József Nimród VI. osztályos tanuló.

Szombati-Gille Tamás/Hírek.Várad.org

MEGOSZTÁS