Kisiratos kétszáz éves

0
2552
(Fotó: Balta János))

Kisiratos kétszáz éves születésnapjára pénteken és szombaton nagyszabású rendezvénysorozattal emlékeztek meg. Az ünnepség pénteken délután Aradon kezdődött.

Kisiratos alapításának a 200. évfordulója alkalmából az Irodalmi Jelen Könyvek sorozatban jelent meg a kisiratosi százmazású Sarusi Mihály Kisiratos 200 éve képekben című nagyszabású dokumentumkötete, amit első alkalommal április 27-én, pénteken az aradi Jelen Ház kávézójában mutattak be. A szép számú érdeklődőt és a szerzőt Jámbor Gyula újságíró köszöntötte. Sarusi Mihályt kiemelten abból az alkalomból, hogy egy újabb, Kisiratoshoz kapcsolódó kötetét mutatják be, amely tulajdonképpen albumnak is mondható, hiszen kétszáznál több képet, illetve ugyanannyi képaláírást, magyarázatot tartalmaz, amelyeknek a jóvoltából a település kétszáz éves története rajzolódik ki.

(Fotó: Aradihirek.ro)

Szombaton 14 órától Kisiratoson a zsúfolásig megtelt kis kultúrotthonban Almási Vince, a Pro-Ki-Dor Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, akiknek ismertette a civil szervezet hagyományőrző munkáját. Ezt követően meghívott felszólalók, előadók (Korondi-Józsa Erika, Horváth István Károlyné, Szabó István történész, Almási Gábor, Sarusi Mihály és Jámbor Gyula) kaptak szót, hogy a település történelméről, múltjáról és jelenéről beszéljenek.

Emlékezetes hangverseny

A kisiratosi római katolikus templomban 17 órakor kezdődött a nemzetközi kórustalálkozó, amelyen előbb Németh Emese óvónő, programvezető üdvözölte a templomot megtöltő közönséget és kórustagokat, majd Zilahi András plébános szólt a megjelentekhez, majd áldást mondott a kórustalálkozóra. Az eseményen fellépett a helybéli Páter Godó Mihály Általános Iskola kórusa (vez. Almási Gábor karnagy), a kürtösi római katolikus közösség (vez. Piklor László), a nagyiratosi Forray Népdalkör (vez. Nagy Melinda), az Ágyai Pedagógusok Női Kórusa Hadi Erdős Máté harmadikos kisdiák közreműködésével (vez. Kiss Anikó), az arad-kisszentmiklósi baptista gyülekezet vegyes kara Sallai Jakab lelkipásztor és Varga Géza diakónus közreműködésével (vez. Kiss Juhász Zsolt), Horváth Petra, a kisiratosi Szalbek vegyes kórus, illetve a II. Kisiratosi Népdaltalálkozó minden résztvevője (vez. Kiss Juhász Zsolt).

Információ: Balta János/Nyugati Jelen

Emlékszoba Godó Mihály SJ-nek

Ugyanezen jeles alkalomból emlékszobát rendeztek be a falu jeles szülöttének, Godó Mihály néhai jezsuita szerzetesnek a kis kultúrház egyik termében. Az Arad megyei, magyar határ menti településről származó páter a kommunizmussal való szellemi szembenállás egyik rendkívüli alakja volt. A már látogatható, de hivatalosan csak a júliusi falunapon megnyíló emlékszobában a szerzetes személyes tárgyai láthatók, például a reverendája, fényképezőgépe, kazettás magnója és vetítőgépe, de szívesen fogadnak további felajánlásokat a helybéliektől, akik őriznek valamilyen tárgyat Godó Mihálytól.

Kép és szöveg: Aradihirek.ro

MEGOSZTÁS