Négy eredeti karakter, négy OKIT-katekéta

0
1222

Négy pap, négy eredeti karakter, négy tapasztalt ember, négy örök fiatal  – ők lesznek az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó (OKIT) katekétái.

A július 25. és 29. között megrendezendő ifjúsági találkozó katekétái, Iulian Budău SJ, Balla Imre, Pantea Tibor OFM és Czier István lesznek. Ők tartanak majd lelkesítő és motiváló gondolatokban gazdag előadást a részt vevő fiataloknak. Alább az általuk írt rövid bemutatkozókat olvashatják.

Balla Imre, Marosvásárhely

Balla Imrének hívnak. Jelenleg a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébánián teljesítek segédlelkészi szolgálatot, valamint a politikai meghurcoltatás alatt álló marosvásárhelyi római katolikus líceum teológiai osztályainak vagyok a lelkivezetője. Örömömre szolgál az is Marosvásárhelyen, hogy számos egyetemistát is kísérhetek lelkigondozói szolgálatban. Közel állnak hozzám a fiatalok.

A minőségi együttléteket kedvelem, legyenek kétszemélyesek, avagy nagycsoportosak. Szeretek a dolgok mélyére nézni.  Fontos nekem a lelkiség.

Az előadásban az evangélium szívén át, a nyolc boldogság kapcsán szeretnénk önmagunkra tekinteni, és ennek a megvalósulását igyekszek a Mi atyánk… által elmélyíteni a találkozó mottója értelmében.

Papi jelmondatom: Megismertük a szeretetet, és hittünk benne. (1Jn 4,16)


Iulian Budău SJ, Szatmárnémeti

Jezsuita szerzetespap, 1973-ban született Bákóban. Az általános iskolai tanulmányait a  Nicolae Bălcescu általános iskolában végezte, majd a líceumi tanulmányok első részét a 3-as Számú Ipari Líceumban, Bákóban, 1987 és 1989 között. Következett két év a kisszemináriumban, Jászvásárban, és még két év a Jászvásári Teológiai Intézetben, 1993-ig, amikor belépett a Jézus Társaságába. Két év kolozsvári noviciátus után filozófiát tanult Pádovában 1995-ig. Végzett az idegen nyelv és irodalom szakon a Bukaresti Egyetemen 2003-ban, majd teológiát tanult Párizsban 2006-ig. Egy év munka következett a JRS-el (Jesuit Refugee Service, Jezsuita Menekültszolgálat) Nepálban. 2007. november 18-án szentelték pappá Bukarestben. 2011-beniIskolapszichológia és nevelési tanácsadás szakon magiszteri képzést végzett, a bukaresti Titu Maiorescu Egyetemen. 2009-től 2013-ig Bukarestben dolgozott a Jezsuita Menekültszolgálatnál. 2013. augusztus 1-től, a szatmárnémeti Kálváriában működő Jézus Szentséges Szíve román nyelvű személyi plébánia plébánosa.


Czier István mezőfényi plébános

 Nem szeretem a túl vallásos dolgokat. Szeretem viszont a normális kereszténységet, amely reális, nem eltúlzott, ismételten szólva: normális.

Nem vagyok „túl vallásos” pap. Világi papnak tartom magam, ezért a templom mellett igyekszek a világgal is kapcsolatot tartani; vagyis nemcsak templomba járok, nemcsak imádkozok, böjtölök, vagy éppen vallásos dolgokról „eszmefuttatok”, hanem eljárok alkalmanként síelni, úszni, focizni, motorozni, vagy éppen néha szórakozni (bulizni).

Szeretem azt, aki azért vallásos, mert ez fontos neki, mert meggyőződésből ilyen, s nem azért, mert vallásos kell hogy legyen (mert kötelező); mert a környezete vagy épp az Egyháza ezt várja el tőle. Végül is mindkettőben látom az értéket, de aki meggyőződésből vallásos, annak a szívét is látom benne.

Szeretem a csendet, meg a zenét is. „A szó nem elég!” – énekli a Mangorise. Nem elég a szó az emberi kapcsolatokban … és a vallásban sem elég, csak a szó!

Szeretek gyóntatni, és szeretek gyónni.

Remélem, hogy olyan fiatal vagy, akinek van kérdése; és remélem, hogy amikor valami érdekel, akkor annak a végére jársz, és nem hagyod magad.


Pantea Tibor OFM, Kolozsvár

Béke és Jóság!

 Tibi-Tibor testvér vagyok, ferences kisebb testvér. Bánátban, Nagyszentmiklóson születtem, jelenleg a kolozsvári kolostorunkban élek és szeretek fiatalokkal, fiatal családokkal foglalkozni. A legkedvesebb foglalatosságom, hogy minél több fiatalt vezessek a jó Istennel való mély és személyes barátságra.

Amikor szabadidőm van… azt is a testvéreimmel szeretem tölteni vagy fiatal családokkal, különösen a természetben, játékkal és jókedvvel ?

A katekéziseket úgy kaptam mint feladatot. Szeretnék ezekben praktikus tanácsokat adni, mesélni történetekről, példákról, amelyek bemutathatják, felfedeztethetik a hallgatósággal, milyen szép és egyszerű is lehet a hitben, az Istennel társaságban élt élet. Megpróbálok majd interaktív lenni, ezért bátorítalak már most titeket, válaszoljatok majd bátorsággal a provokációimra ?

(Még annyit… elkezdtem imádkozni értetek. Ha akarjátok, ti is tehetitek értem, a többiekért, akik katekéziseket tartanak majd. Köszönöm!)

Közlemény

 

MEGOSZTÁS