Hogy szerethetőbb világban éljünk!

Megkezdődött a magyar nyelvű római katolikus országos hittanolimpia

0
1966

„A hittan nemcsak tudomány, hanem tapasztalat is. Egy szerethetőbb világ tanúi lehetnek azok a fiatalok, akiknek fontos a hit, hitélet és hittan, ami egyben belső nyitás életünkben Isten felé. Akik itt vagytok, már mind győztesek vagytok” – tegnap, április 3-án délután ezekkel a gondolatokkal biztatta a diákokat Böcskei László nagyváradi megyés püspök a 2. magyar nyelvű  római katolikus országos hittanolimpia megnyitóján.

Igazi mosolygós tavasz fogadta Váradon az ország különböző pontjairól érkező, 111 résztvevő diákot és kísérőtanáraikat, a házigazda intézmény, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum pedig szinte „otthonos pályának” számít, hisz a fiatalok közül sokan résztvevői a Hivatások nyomában elnevezésű évtizedes versenynek is. Ennek az ismeretségnek adott hangot Konrád Katalin igazgató, aki úgy üdvözölte a vendégeket, mint hazaérkezőket. Közös, de rendhagyó imádsággal kezdték meg a háromnapos együttlétet – a Néma Miatyánk előadással, amelyben Szent László-s diákok versekkel, taizéi énekekkel és népdalokkal fordultak Isten és a közönség felé. Majd rövid, szivélyes köszöntések hangoztak el Alin Florin Novac Iuhas főtanfelügyelő, Vartic Mayla Iuliana tanfelügyelő, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes részéről. A verseny országos szakaszát Holló László, a kolozsvári BBTE Római Katolikus Teológia Karának dékánhelyettese nyitotta meg hivatalosan.

A diákok ma délelőtt tíz órától „mérik össze tudásukat”, az összkép alapján azonban, nem a versengésé lesz a főszerep, hanem a barátságos együttlété.

Serbán Mária
Fotó: Harácsek Klementina