Film készült Richard Wurmbrandról, a hite miatt kínzott lelkészről

0
2317
(Fotó: PressOne via Idea Film Distribution)

Mintegy hétszáz moziban vetítették azt a filmet, amit egy romániai evangélikus lelkész, Richard Wurmbrand életéről forgattak Amerikában. A film március 15-étől a romániai mozikban is megtekinthető lesz. A Krisztusért megkínozva címet viselő film ötven évvel azután jött létre, hogy a lelkész megalapította a The Voice of Martyrs (A mártírok hangja) nevű szervezetet, amely a kelet-európai diktatúrákban történő keresztényüldözést dokumentálta. Wurmbrand 1909-ben született egy bukaresti zsidó családban. 1936-ban vette feleségül a szintén zsidó Sabina Ostert. Feleségével együtt vették fel az evangélikus hitet Isaac Feinstein hatására, aki később a német nemzetiszocialisták áldozata lett.

1948-ban letartóztatták a lelkészt, feleségét pedig három évvel később szintén. Sabinát kényszermunkára fogták. Dolgozott a Duna-deltában is, ahol az elégtelen táplálék miatt éhségét fűvel csillapította. 1954-es szabadulása után azt követelték tőle, hogy váljon el férjétől. Mivel erre nem volt hajlandó, munkalehetőséget sem kapott. A román politikai rendőrség erre azt közölte vele, hogy a férje meghalt. Sabina nem hitte el. Még akkor sem, amikor idegenek keresték fel azzal, hogy együtt ültek a férjével, és jelen voltak a temetésénél. Richard Wurmbrand összesen tizennégy évet töltött börtönben, ebből három évet magánzárkában. A teljes magány elviselését több mint háromszáz igei elmélkedés megfogalmazásával és megtanulásával segítette. Világhírre akkor tett szert, amikor 1964-ben a norvég keresztények és zsidók tízezer dollár váltságdíjat fizettek a román kormánynak szabadulásáért. Ezután feleségével együtt az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. 1966-ban újabb szenzációt keltett, amikor Washingtonban az amerikai szenátus belbiztonsági albizottsága előtt vallomást téve derékig meztelenre vetkőzött, hogy megmutassa a testét borító tizennyolc, mély sebhelyet – mint a kommunisták „kínzóképességének” bizonyítékait. 1967-ben létrehozta a The Voice of the Martyrs (VOM) nevű szervezetet, a kommunista országokban folyó keresztényüldözés dokumentálására.
A most készült filmben többnyire mind román színészek játszanak: a lelkészt Emil Măndănac, feleségét pedig Raluca Botez alakítja. A filmet az Idea Film Distribution forgalmazza, egyelőre nincsenek információk arról, hogy pontosan melyik városokban és mozikban fogják vetíteni.

Forrás: PressOne via Transindex.ro