Az aleppói plébános szerint Szíriában drámai a helyzet

0
1222
(Fotó: ANSA)
Egyik pillanatról a másikra egy regionális háború törhet ki

„A helyzet drámai” – erősítette meg a Vatikáni Rádióban Ibrahim Alsabagh az Aleppó nyugati részén található plébánia vezetője. „Attól tartunk, hogy egyik pillanatról a másikra egy regionális háború törhet ki. Aleppóban még ma is hullanak a bombák a városra, elsősorban a civil lakosságot sújtva.” Hét évvel a konfliktus kitörése után egyre világosabban látszanak ennek az abszurd válságnak az eredményei: nemcsak a pusztítás, a rengeteg ártatlan ember halála, hanem a daganatos és a pszichológiai természetű betegségek egyre szélesebb körű elterjedése, amelyek az elszenvedett terror miatt alakulnak ki.

A normalitás már nem létezik

Szíria gazdasági szempontból teljesen megbénult, a lakosság szinte teljesen azoktól a segélyektől függ, amelyeket az egyháztól vagy a humanitárius szervezetektől kapnak. Az embereknek már arra sincs pénzük, hogy koporsót vegyenek szeretteik eltemetéséhez. Továbbá nem jutnak hozzá egészségügyi ellátáshoz és nincs mód gyermekeik oktatására. Ebben az elkeseredett helyzetben az egyház élvonalban áll, nemcsak a vészhelyzetekben, hanem abban is, hogy reményt nyújtson, a hit fényét mutassa fel és egy békés jövő építésére ösztönözzön. 2017 decemberéig helyreállítottak 849 házat Aleppóban, közel 80 fiatal házaspárnak segítettek ún. nászajándékokkal: lakásbérléssel, egyes tárgyak megvételével. „Biztos hittel és állandó reménnyel tekintünk a jövő felé” – hangsúlyozta Ibrahim Alsabagh.

Az erőszak újabb áldozatokat eredményez

Az újabb erőszakcselekmények tovább növelték az áldozatok számát Szíriában. A napokban hat felnőtt, köztük két gyermek vesztette életét a légi bombázásokban a fővárostól keletre. Az Orvosok határok nélkül szervezet jelentése szerint pedig egy egészségügyi központjukat érte légitámadás, miközben az orvosi személyzet a környező falvakban végzett oltásokat. A támadásban hatan vesztették életüket és tizenheten megsérültek.

Növekszik a feszültség Törökország és az Egyesült Államok között

A kényes szíriai helyzet hatással van a török-amerikai kapcsolatokra. Erdoğan török elnök elítélte Washington döntéseit, amelyekkel tovább folytatja a szíriai demokratikus erők pénzügyi finanszírozását. A szervezetben ugyanis a szíriai kurd milicisták vannak fölényben, akiket Ankara terroristáknak tekint. Ez befolyással lesz Törökország döntéseire. A hét vége felé Rex Tillerson amerikai külügyminisztert Ankarába várják, ahol a tervek szerint találkozik Erdoğan elnökkel.

(sv)/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS