Az áldozatok védelmében

0
1358
Illusztráció

A mai hírekben többször is szerepelt Carmen Dan belügyminiszter tegnap esti bejelentése, amely szerint tavaly, 2017-ben hivatalos adatok szerint 84-an haltak meg családon belüli erőszak következtében: ennyi embert ölt meg saját közeli rokona, családtagja, élettársa, az összes esetből 73 alkalommal férfi követte el a tettet. Ez a számszerű adat csökkenést mutat a 2016-oshoz képest: akkor 191-en haltak meg hasonló módon. A România TV műsorában Carmen Dan ehhez azt is hozzátette: „Nőként és belügyminiszterként semmilyen magyarázatot nem tudok elfogadni az erőszakos cselekedetekre, annál is inkább, hogy ez általában nőket vagy gyerekeket érint.”

Ugyanakkor további hivatalos adatokat nézve az Országos Rendőr-főkapitányság szerint 2017-ben a családon belüli erőszaknak 20617 áldozata volt. Azaz az erőszak sokkal nagyobb számban létezik, szerencsére az áldozatok megússzák, túlélik. Az adatok szerint az elkövetők 92 százaléka férfi (pontosabban 18835 férfi, 1588 nő, 85 fiú és 23 lány); az áldozatok 76 százaléka felnőtt nő és kiskorú (számszerűen: 15 584 nő, 4029 férfi, 538 lány és 466 fiú). És mindezek az események nagyrészt az otthon szentségén belül történnek. Ugyanakkor kiállítottak 3000 távoltartási rendeletet is, amelyek egyharmadát, 1011-et megszegtek.

Ugyanazon forrás szerint 2016-ban 18 531 esetet regisztráltak hivatalosan, valójában tehát csak az életüket vesztők száma csökkent, maga az erőszak jelensége – családon belül – nőtt. (Az utóbbi években a civil szervezetek, a média, a szakemberek sokat hangsúlyozták, hogy nem az áldozat a hibás, ha saját otthonában megverik, és talán emiatt is merik többen bejelenteni, hivatalosan panaszt tenni az erőszak esetén, tehát a számadatok növekedése ezt is mutathatja.) Az adatokat tovább vizsgálva feltűnik, hogy 2017-ben nagymértékű a kiskorú lányok elleni szexuális agresszió, és ezek nagy hányada vidéken történik.

Közben a politika is megmodult. Csép Andrea RMDSZ-es politikus hetven támogató aláírással benyújtott egy javaslatcsomagot, ami a családon belüli erőszak ellen határozottabban és hatékonyabban lép fel , de erről még nem született semmi döntés, viszont a jelenlegi kormány a múlt héten elővett egy másik, 2016-os törvénymódosítási csomagot, amit el is fogadott nagy hirtelen. Eszerint a családon belüli erőszak megfékezésére bevezetik az ideiglenes távoltartási rendeletet, amellyel a rendőrnek joga lesz azonnal közbelépni az áldozat védelmében és az agresszor eltávolításáért. A távoltartási rendeletet a rendőr állítja ki a helyszínen és azonnal érvénybe is lép, nem úgy, mint jelenleg, amikor is előbb felszólítás szükséges és határidő van, míg érvénybe lép. Csakhogy pont ez idő alatt akármi, a legrosszabb is megtörténhet, egy gátlástalanul erőszakoskodó fél, akit feljelentenek, nem valószínű, hogy e hírtől megszelídül: ellenkezőleg. Egyszóval a változás az áldozatok érdekében nagyon is szükséges, civilizált, puha, meleg, szépen berendezett otthonokban üldögélve az ember el se tudja képzelni, mi minden történik kívülről nem látható módon, a falak mögött gyermekekkel is. Éppen ezért,a hogy Csép Andrea képviselő, az RMDSZ Nőszervezet szociális és családügyekért felelős ügyvezető alelnöke a Maszolnak nyilatkozva elmondta: bár az általa kezdeményezett és a kormány által javasolt rendelkezéscsomag nagyjából megegyezik, számára mellékes, kinek a kezdeményezését fogadják el, a lényeg, hogy a változás történjen meg és hogy az az áldozatok védelmét szolgálja. Mégpedig mihamarabb. És ez az, amit én is fontosnak látok. Az egyik az otthon falain, a családi köteléken belüli erőszak megfékezése, megállítása. A másik pedig az a politikusi hozzáállás, hogy végeredményben nem az a lényeges, hogy az én nevemhez fűződjön egy rendelet, hanem hogy megszülessen, életbe lépjen és az ártatlant védjen egy törvény!

MEGOSZTÁS