Óvónők háromnapos képzése zajlott

0
1452

Közös cél megvalósítása érdekében fogott össze három Szatmár megyei intézmény. Az óvónők számára szervezett képzés célja a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása.

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozatával és a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel együttműködve a 2017/2018-as tanévben svájci alapokból finanszírozott képzést indított óvónők számára. A képzésen részt vevő pedagógusok mindegyike olyan óvodában fejti ki tevékenységét, amelybe sok hátrányos helyzetű gyermek jár.


A hárommodulos képzés keretében az óvónők a hátrányos helyzetű gyermekek nevelését, fejlesztését, felzárkóztatását segítő módszerekkel ismerkedtek meg. A képzés bevezető része tavaly október 30-án és 31-én zajlott, február 5-e és 7-e között szervezték meg a második modult, júniusban pedig még két nap tréning vár a résztvevőkre.
A tegnap befejeződött háromnapos képzésen ötvenöt óvónő vett részt. A tréningeket az együttműködő intézmények szakemberei tartották: a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség részéről Ghiț Leontina és Szejke Ottília, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem tanárai: Baranyai Tünde és Szabó-Thalmeiner Noémi, a Caritas-szervezet részéről pedig Fülöp Orsolya, Reimer Vanda, Keresztesi Noémi és Kardos Melinda.
A szatmárnémeti Szent Alajos Konviktusban megtartott interaktív képzés két csoportban folyt, külön a román és külön a magyar csoportot nevelő-oktató óvónőknek. A tréning lehetőséget adott a tapasztalatcserére, valamint a problémák megbeszélésére és közös megoldás keresésére.


A Caritas erdődi Integretto óvodájában dolgozó Keresztesi Noémi 11 éve foglakozik hátrányos helyzetű gyermekek oktatásával-nevelésével. Noémi trénerként vett részt a képzésen, ezáltal is szeretne segíteni az óvónéniknek, hogy ne a saját bőrükön tanuljanak, hanem készüljenek fel a különböző helyzetekre, azokat nem problémaként, hanem kihívásként kezelve. Noémi elmondása szerint a pedagógusok gyakran tartanak attól, hogy az elsajátított módszereket nem tudják majd gyakorlatban alkalmazni, de bízik abban, hogy a mentorprogram keretében, melyben ő is részt vesz, sikerül majd ezt a félelmet orvosolni.
Kocsis Katalintól, a Don Bosco szociális óvoda magyar csoportjának óvónőjétől megtudtuk, sok hasznos dolgot sajátított el a tréningen, többek között új játékokkal ismerkedett meg, egy oviban pedig abból soha nem elég. „Ahogy a jó pap, úgy a jó pedagógus is holtig tanul” – állítja Katalin, aki úgy gondolja, egy pedagógusnak mindig fejlesztenie kell magát, mindig nyitottnak kell lennie az újdonságokra.
A képzés mentorprogrammal folytatódik. Március és június között háromtagú szakembercsapat látogat majd el az óvodákba, amelyekben a képzésen résztvevő óvónénik tanítanak, hogy az elméleti tudás gyakorlatba ültetését segítsék.

Palincas Erika