Döntések és vállalások az apa-lánya kapcsolatban

0
2557

Dönts! Vállald! címmel szervezték meg január 27-én a székelyudvarhelyi Lisieux-i Szent Teréz-plébánián az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő apa-lánya lelkinapot, amelyen idén huszonhárom édesapa vett részt lányával együtt.

Manapság valóban ajándék, hogy egy apa majdnem egész nap a gyerekével lehet, csak rá figyelhet. Ha ezt az időt a lányával együtt tölti, megerősíti abban, mennyire fontos, mennyire értékes, és hogy kész az idejét, teljes figyelmét odaajándékozni a „hercegnője” számára – ez már valóban egy építő, áldott kapcsolat alapja lehet. Az apa-lánya lelkinapot négy évvel ezelőtt szervezte meg először Ilyés Erika segítőnővér, a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkacsoportjának két önkéntesével, Csiszér Csabával és György Attilával együtt – mindketten nagycsaládos férjek, édesapák. Első alkalommal Csíkszeredában, majd Marosvásárhelyen, a tavaly Csíkszentdomokoson szervezték meg a programot.

Szombat délelőtt a köszöntés és a résztvevők játékos ráhangolódása után Ilyés Erika segítőnővért tartott előadást a lelkinap mottója alapján, ezt követően az édesapák és lányaik külön kiscsoportokban beszélgettek az elhangzottak kapcsán.

„A lelkinap célja, hogy a már meglévő jó kapcsolat még erősebb legyen. Érezzük, látjuk, hogy mik az igények, ezért évről évre a témákat is ehhez igazítjuk. Az idén a döntés, felelősségvállalás témában beszélgettünk, gondolkodtunk együtt. Az idei év újdonsága az volt, hogy a jelentkező lányok alsó korhatárát 14 évre állítottuk, és a sok igényre, visszajelzésre válaszolva, a felső korhatárt eltörültük. Így olyan lányok is eljöhettek, akik egy nagyon szép napot akartak eltölteni együtt az édesapjukkal” – mondta el érdeklődésünkre Ilyés Erika segítőnővér.

A lelkinap ötletgazdája és előadója Dönts! Vállald! című előadásában hangsúlyozta: a hétköznapi döntéseinkben a felelősségvállalásunk a nagy életdöntéseinkre is hatással van. Ha van helyes önismeretünk, ha kockázatvállalók vagyunk, akkor nem toporgunk a döntések előtt, hanem felmérjük, milyen értékeink vannak, számunkra mi lényeges a jövőre nézve, mit hoztunk otthonról, milyen döntésmintánk vannak, amit felhasználhatunk.

A szombati ebéd után egy különleges séta következett a székelyudvarhelyi Ugron-kápolna fele vezető Székely Kálvárián, miközben az édesapák értékes időt tölthettek lányaikkal beszélgetve.

A délutáni szentmisét Tamás Huba, a Kis Szent Teréz-plébánia kisegítő lelkésze celebrálta, majd két résztvevő édesapa, a csíkszentléleki Nagy Tibor és lánya, Dorka, illetve a csinódi Nagy Balázs és lánya, Uzonka-Ilka tett tanúságot a mindennapi, de meghatározó, akár egy életre szóló döntésekről, a sorsfordító, életeket változtató helyzetekben megtapasztalt kegyelmekről.

A vacsorát követően a lelkinap egyik legfontosabb mozzanata következett az ünneplőbe, népviseletbe öltözött résztvevők számára. Az édesapák megáldották lányaikat, és ígéretet tettek arra, hogy tisztességes és számonkérhető férfiként, családjaik papjaként fogják vezetni a lányukat, családjukat, imában fogják hordozni őket, és Isten ezen oltalom révén a későbbi nemzedékekre is hatni fog. A lányok ugyanakkor az Úr áldását kérték az édesapjukra, döntéseire, hogy ezáltal is áldássá válhassanak gyermekeik számára.

Az idei lelkinap a már többéves hagyomány szerint zenés mulatsággal, bállal ért véget. Legyen Isten áldása ezeken és a jövőben megszervezésre kerülő, kapcsolaterősítő alkalmakon.

Kép és szöveg: Kertész Tibor/Család.ro

MEGOSZTÁS