Magyar nyelvű misék Rómában

0
6826
Magyar nyelvű mise. Archív felvétel. (Fotó: Vatikáni Rádió)

Minden kedden reggel magyar nyelvű szentmisét celebrálnak a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya kápolnájában, 2004-től kezdve. 2017-ben hozzávetőleges ezerkétszáz hívő vett részt ezeken a szentmiséken, két alkalommal Erdő Péter bíboros, két alkalommal érsek, illetve püspök vezette a koncelebrációt. A miséző pappal egész évben 178 pap koncelebrált.

2018-ban is minden kedden reggel 8 órakor lesz magyar szentmise a kápolnában. Ha csoportok érkeznek a szentmisére, azt a szervezők kérésére be kell jelenteni az italiamissiohu@gmail.com e-mail-címen, annak érdekében, hogy tudják a részvételi lehetőséget nekik biztosítani. Felszentelt papoknak, szerzeteseknek minden szentmisén lehetőségük van koncelebrálásra. A liturgikus ruhákat a sekrestyében lehet felölteni, ahová legalább tíz perccel a szentmise kezdése előtt érdemes megérkezni.

A Szent Péter-bazilikát hét órakor nyitják. A térről az ellenőrző kapukon keresztül lehet bejutni a bazilikába. A szentmisére érkezőket általában együtt szokták leengedni. Gyülekező tehát a bazilikában van, ha szemben állunk a baldachinos oltárral, akkor a bal oldalon, a grottákba vezető lépcsők előtt. Abban az esetben, ha le van zárva az oltár előtti rész, bal oldalon, a sekrestyébe vezető folyosó előtti részen lehet gyülekezni.

A hét más napjain is, szerda kivételével, lehet misézni a magyar kápolnában. Ezt azonban előre be kell jelenteni, le kell foglalni. Lehetséges időpontok: 7.15 és 8 óra.

(A foglalásban az olaszországi magyar főlelkész szükség esetén szívesen segít.)

Németh László, olaszországi magyar főlelkész (Via Casaletto, 481, 00151, Roma, Italia)

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS