Kezdődik a püspöki palota felújítása

0
1124
(Fotó: MTI)

A nagyváradi püspökség sajtótájékoztatón jelentette be decembér 11-én, hogy az egyházi tulajdonú barokk palotának a felújítását e hónap közepén megkezdik. Délkelet-Európa és Románia legjelentősebb, legösszetettebb barokk műemléke ez az épület, amelyet 1762. és 1776. között készítettek el, monumentális külsejével és belső eleganciájával méltán tarthat számot nemzetközi érdeklődésre. A francia barokk palotaépítészet cour d’honneur vonulata osztrák közvetítéssel, az épületet tervező Franz Anton Hillebrandtnak köszönhetően került Nagyváradra, ahol a püspöki palota és a székesegyház a Kárpát-medence legnagyobb barokk műemlékegyüttesét alkotja.

Matuz Zsolt projektfelelős beszámolója szerint a nagyszabású beruházás a következő célkitűzésekkel rendelkezik: a palota statikai megerősítése és restaurálása, a műemlék épület belső felszerelése, továbbá múzeummá való átalakítása műtárgyvédelmi szempontok alapján, az épület látogatóbaráttá tétele, különös tekintettel a fogyatékkal élők igényeire.

A felújítás összköltsége hatmillió euró, ennek első részlete kétmillió euró, a költségeket a magyar kormány támogatásából fedezik. Három hónapig tartott a közbeszerzési eljárás, öt ajánlatot kértek, négyet kaptak a kivitelezésre, a munkát az Abed Nego Com kft. végzi. Böcskei László megyés püspök elmondta, hogy a felújítás ideje alatt csak részlegesen lesz lezárva a palota, amelynek közművelődési szerepet is szánnak. Elhangzott, a palota tartogat még meglepetéseket, tudnak lemeszelt falfestményekről, amelyek a felújítás során bukkannak majd elő. Ezekről időközönként tájékoztatják a sajtót és az érdeklődőket, a felújítás minden egyes része követhető és nyilvános lesz.

 

MEGOSZTÁS