Pápalátogatás a periférián

0
1099
(Fotó: Vincenzo Pinto/AFP)

Ferenc pápa 21. nemzetközi útja november 26. és december 2. között Mianmarba és Bangladesbe vezet. A látogatásról november 22-én, szerdán sajtótájékoztatót tartottak a Szentszék sajtótermében. Greg Burke szentszéki szóvivő kiemelte, hogy a szentatya a kiengesztelődés, a megbocsátás és a béke üzenetét viszi el a két ázsiai országba. Továbbá tájékoztatott a hírről, hogy november 30-án a pápa négyszemközti találkozón megbeszélést folytat Min Aung Hlainggal, a mianmari hadsereg vezetőjével. December elsején a bangladesi Dakhában a vallásközi és ökumenikus találkozón jelen lesz rohingya menekültek egy csoportja.

Utcagyerekek

A dakhai szentmise előtt utcagyerekek ajándékozzák meg a pápát szandálokkal, amelyeket ők állítottak össze. A pápai kíséret tagjai között részt vesz az úton a Vatikáni Nyomda egy világi alkalmazottja is. Mindkét ázsiai országban Ferenc pápa zárt, de nem golyóálló üveggel ellátott autón utazik majd. Mianmarban az érsekségen, Bangladesben pedig a nunciatúrán száll meg.

Mianmar nagyrészt buddhista, Banglades hivatalosan iszlám ország

Greg Burke szentszéki szóvivő rámutatott, hogy mindkét országban a perifériákra vezető útról van szó a távolság és a nagyon kicsi katolikus közösség miatt is. Banglades csak mostanában került át az „alulfejlett” kategóriából a „fejlődésben levő” országok sorába. Tehát még erősebb a pápától érkező remény üzenete, amikor ilyen szegény vidékekre látogat. Egy másik nagyon fontos eleme az útnak a vallásközi jelleg. Mianmar nagyrészt buddhista, Banglades hivatalosan iszlám ország. Ez alkalommal is a szentatya hangsúlyozni kívánja a vallás jelentőségét a béke és a kiengesztelődés összefüggésében. Az út lelkipásztori szempontból is nagyon fontos. Számos alkalommal láttuk, hogy a pápa ilyen messzire elutazik egy kis közösség felkeresésére. Ez mindenképpen nagy segítséget jelent és eszköz a hitükben való megerősítésre.

A vallások közötti békés kapcsolatok

A két országban tett látogatás központi eseményeiként a szentszéki szóvivő megjelölte a buddhistákkal való találkozót Mianmarban és a vallásközi találkozót Bangladesben. Ez a vallások közötti békés kapcsolatok témájához való visszatérést jelenti. Mindkét ázsiai országban a pápa a fiatalokkal való találkozóval zárja útját.

(sv)/Vatikáni Rádió

 

MEGOSZTÁS