Máramarossziget megújuló kincsei

0
1630

Részletgazdag, 19. századi szobor restaurálását fejezték be és egy barokk festményen dolgoznak jelenleg a szatmári egyházmegye restaurátorai Szatmárnémetiben, ahol a máramarosszigeti templom műtárgyai szépülnek meg. Az egyházmegyei restaurátorműhelyben folyamatos a munka. Miután nyáron a máramarosszigeti Borromeo Szent Károly-templom Világosító Szent Gergely első örmény püspököt ábrázoló mellékoltárképét restaurálták, most ugyanazon templom Pietà-szobrát fejezték be. A Pietà Stufflesser Ferdinand tiroli műhelyében készült a 19. században, és abban az időben került a máramarosszigeti templomba. Az eltelt időben többször ráfestettek, de vastag szennyeződés is rakódott rá, így a finom részletek eltűntek, a színek besötétültek. Ezek mellett gondot jelentett, hogy a szobor talapzatában repedések jelentek meg, a konszolidáció során Puskás Éva és Sulyok László restaurátorok biológiai károsodást okozó szúnyomokat is találtak. A megerősítési munkák kevésbé látványosak, de annál szükségesebbek. A szennyeződés és a festékrétegek eltávolítása után feltárult a műtárgy eredeti finom faragása. Az esztétikai helyreállítást követően a szobor ismét eredeti színeiben pompázik.

A Pietà felújításának befejezésével a Borromeo Szent Károly-templom Kalazanci Szent Józsefet ábrázoló mellékoltárképen dolgozik jelenleg Puskás Éva és Sulyok László. Kalazancius nem véletlenül kapott helyet a máramarosszigeti templomban, hiszen az piarista múlttal rendelkezik. Sajnos a Kalazanci Szent Józsefet ábrázoló mellékoltárkép is több alkalommal került hozzá nem értőkhöz, így a festményt nem csak az idő „dolgozta meg”.

A széleit valamikor fára ragasztották, szintén fával kitoldották, arra is ráfestettek. A restaurátoroknak le kellett venniük a vásznat – ami több helyen szakadt, lyukas volt – megduplázták, új feszítőkeretet készítettek és kiegészítették. Hamarosan kezdődhet az esztétikai helyreállítás, a kép retusfestése, valamint védése. Hamarosan az egész egyházmegye örülhet a megújult szobornak és mellékoltárképnek.

Kép és szöveg: Józsa János

MEGOSZTÁS