A fájdalom sok arca

Egy érzés interdiszciplináris megközelítése

0
1036
(Fotó: Szent Balázs Alapítvány/Facebook)

Hiányterületeket – mint például legutóbb a halál tematikájával való foglalkozás – próbál lefedni háromévente megszervezett konferenciáival a Szent Balázs Alapítvány. Az idei konferencia, amelyet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE), a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség és a Stúdium Prospero Alapítvány társszervezésével a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartottak november 3–5. között, a fájdalom fogalmát közelítette meg interdiszciplinárisan és sokszínűen.

„Ha a fájdalomhoz felszínesen közelítünk, nem jutunk el a célhoz. (…) Ez a szubjektív panasz megér tehát egy interdiszciplináris, színes konferenciát” – mondta dr. Szabó Mónika, a Szent Balázs Alapítvány elnöke bevezetőjében, mintegy mottóul Ady Endrét idézve: „Igen: élni, míg élünk, / Igen: ez a szabály. / De mit csináljunk az életünkkel, / Ha fáj?”

A konferencián egyaránt szó volt a fájdalom morfológiai és kórélettani hátteréről, mérhetőségéről,  csillapítási módjairól, lelki vonatkozásairól, teológiai jelentéséről, keresztény lelkiségi megközelítéséről, kulturális és kultúrtörténeti aspektusairól, valamint a művészetekben való megjelenítéséről. Ezt a sokoldalú bemutatást foglaltuk össze a Vasárnap kulturális hetilap november 19-ei számának Fókusz és Kultúra rovatában.

Bereczki Silvia sa

 

MEGOSZTÁS