Márton-napi jótékonykodás Szatmáron

0
1377
Archív felvétel (Szatmár.ro)

A Szatmári Gemeinsam Német Ifjúsági szervezet a Johann Ettinger Liceummal és a Kálvária templom német közösségével közösen november 14-én Szent Márton-napi ünnepséget szervez. A rendezvényen idén körülbelül ezer gyermek vesz részt; érkeznek a  Hám János római katolikus óvodából, a 9-es számú óvodából, de a német líceum kisiskolásai is ellátogatnak a programra. Ott lesznek a partnerosztályok Béltekről, a 2-es számú általános iskolából és a Kálvária templom román közösségéből is.

A gyermekek Szent Márton példáját követve segítenek majd a rászorulókon, saját készítésű lámpásaikba a gyertyákat a német líceum önkénteseitől fogják megvásárolni, a befolyt összeget karitatív célokra szánják. Az összegyűjtött adományt a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet az idősek megsegítésére szeretné fordítani.

A rendezvény 16.45-kor a Kálvária templomban kezdődik, ahol a kicsiket, az óvodásokat, az előkészítő és első osztályosokat a német és a román közösség plébánosai fogadják. A Márton-napi felvonulás 17.30-kor indul a római katolikus katedrális elől a fényi fúvósok vezetésével. Szent Márton alakját idézve a menetet egy lóháton ülő gyermek vezeti majd. A felvonulók tanítóikkal és szüleikkel közösen készített lámpásaikkal világítva megkerülik a parkot, eljutnak a Kálvária templomhoz, ahol a 2–4. osztályos gyermekek számára rendeznek programot. Valamennyi gyerek Márton-napi dalokat énekel, utána a résztvevők három nyelven imádkoznak.  A Kálvária templom közösségének plébánosai mesélnek Szent Márton jó cselekedeteiről, az áldás után pedig a gyerekek szüleik kíséretében, énekelve vonulnak ki a templomból.

Forrás: Szatmár.ro