Pető-program Csíkszeredában

0
5836

A magyarországi Semmelweis Egyetem Pető András Kara és a Gyulafehérvári Caritas 2017. november 27. – december 15. között újra megszervezi a háromhetes fejlesztő foglalkozást Csíkszeredában gyermekek és felnőttek részére. A Pető-módszer lényege a konduktív pedagógia, amely a központi idegrendszeri sérülést szenvedettekkel foglalkozik, függetlenül attól, hogy születés előtti, alatti vagy a későbbi, gyermek-, illetve felnőttkorban következett-e be a károsodás. A foglalkozás magában foglalja a mozgás, a beszéd, az értelem fejlesztését, az önellátás tanítását, valamint a szociális képességek fejlesztését összetett, aktív részvételt igénylő munkát. A hungarikumnak minősített módszer alapgondolata, hogy a központi idegrendszer a károsodás ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépítésének lehetőségével, amelyek a tanulási-tanítási folyamat vezérlésével mozgósíthatóak.

Már megszokott módon a háromhetes program első napján (november 27- én) mozgásállapot-felmérő vizsgálatot szerveznek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Olyan gyerekeket várnak, akiknél központi idegrendszeri eredetű vagy gerincvelői eredetű sérülés következtében mozgáskárosodás alakult ki, illetve olyan felnőtteket, akik Parkinson-kórban, sclerosis multiplexben, paraplégiában szenvednek, továbbá agyvérzés (stroke), baleset, daganat, mérgezés, agyvelőgyulladás vagy más koponyasérülés miatt van mozgáskárosodásuk. A vizsgálat célja felmérni a jelentkezők állapotát és meghatározni, hogy a Pető-módszerrel fejleszthetőek-e.

A mozgásállapot-felmérő vizsgálatot követően november 28-án szervezik meg a program hivatalos megnyitóját, ahová minden, a program iránt érdeklődőt szeretettel várnak!

Érdeklődni, a szűrésre jelentkezni hétköznapokon 8–16 óra között lehet a 0735 735 161-es telefonszámon 2017. november 19-éig lehet. A helyek száma korlátozott!

Kép és szöveg: Gyulafehérvári Caritas

MEGOSZTÁS