Hetedszer énekelnek versenyt

0
1289

Szatmári egyházmegyei tanulók jelentkezését várják a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében november 25-én megrendezendő Egyházzenei Énekversenyre! Három korosztályban — öt–hatodik, hét–nyolcadik és kilenc–tizenkettedik osztályosok –szervezik meg idén az Egyházzenei Énekversenyt, amelyre iskolákról vagy plébániákról, egyénileg vagy legfeljebb öt személyből álló csapatokban lehet jelentkezni. A versenyben minden versenyzőnek vagy csapatnak elő kell adnia egyet a kötelező liturgikus énekekből, pontosabban az első két szakaszt a liturgikus énekek füzete szerint. A kisorsolt liturgikus ének előadásakor a szöveg használata megengedett, de a kottáé nem, és az éneket bármiféle kíséret nélkül kell előadni.

A versenyzők készülnek ugyanakkor egy szabadon választott, vallásos témájú énekből is – ez lehet liturgikus, ifjúsági, Taizé-ének vagy bármilyen más vallásos ének, aminek a szövege megegyezik a katolikus egyház tanításával. Ennél a pontnál, zenei kíséretet csak a csapatban fellépő diákok biztosíthatnak, külső kíséret nem megengedett. Az említetteken kívül lesz még énekfelismerési próba, amikor lejátszanak egy dallamrészt, a versenyző pedig meg kell hogy nevezze, melyik műből származik.

A zsűri idén is a tiszta intonációra, a pontos ritmusra, a kiejtésre és a dallamív helyes betartására fekteti a hangsúlyt, az orgonakíséret megléte vagy hiánya nem pontértékű. Egy versenyző csak egy csapatnak lehet a tagja, de egyénileg is felléphet – szerepel a szervező egyházmegyei főtanfelügyelőség hirdetésében.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye fiataljainak egyházzenei énekversenyét november 25-én rendezik a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében. Az énekek listája a Szatmariegyhazmegye.ro oldalon található, ahol egyébként az énekek külön-külön meghallgathatók. A jelentkezéseket november 11-éig várják a gabi.matild@gmail.com e-mail-címen.

Józsa János

MEGOSZTÁS