„Lehetek én is”

Innovatív kompetenciamérés munkavállalás előtt álló fiatalok körében

0
1548

A Pro Educatione Egyesület szakiskolában tanuló, végzős diákoknak szervezett pályaorientációs jellegű, főként álláskeresésben segítő foglalkozásokat 2017. október 19-én és 20-án Csíksomlyón, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A két napon a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola két szakiskolai osztálya vett részt a foglalkozásokon.

A foglalkozások első blokkja három részből épült fel: a fókuszcsoportos beszélgetés a témára való ráhangolódást szolgálta, emellett a diákoknak az álláskeresésről, munkavállalásról alkotott gondolkodását igyekezett feltárni. Második lépésben rövid (1-2 perces) videókat vetítettek, amelyek különféle munkahelyi szituációkban a rugalmasság, tudatosság, érzelmi stabilitás, kommunikáció, gyakorlatiasság és hagyományos gondolkodásmód kompetenciáit mérték. Ebben az első fázisban az értékelés egyéni volt, a különböző (preferált/választott) reakciókhoz társított pontok alapján. A diákok a tesztelés végére láthatták, hogy a felsorolt hat kompetencia közül melyikben erősek. A harmadik lépésben pedig egy kisokos csomagot kaptak a diákok, amelyek tartalmát a foglalkozáson átnézhették: önéletrajzmodellek, motivációs levél, vállalkozástervezést vagy épp munkaügyben való tájékozódást segítő anyag, olvasnivaló, hasznos linkek találhatóak benne. A Pro Educatione munkatársai úgy értékelték, kézenfekvő segítség lehet ez a csomag a munkavállalás kezdetén, az iskolából a munkaerőpiacra való átmenet időszakában.

A foglalkozások második blokkjának a tudatosítás és a jövőkép-alakítás volt a célja. A fiatalok az egyéni tervük és szakmai álmuk megfogalmazása után számba vették azokat az esélyeket, amelyek már most segítik őket a terveik megvalósításában, és azokat a nehézségeket, akadályokat, amelyek útjukba állnak, amelyeket le kell győzniük. Minden résztvevő a jövőre gondolva elhelyezte egy „pályaegyenesen” azokat az állomásokat, amikor sikerült megvalósítania valamennyit a terveiből. A kiscsoportban való munka lehetővé tette, hogy mindenki egyénileg bővebben is kifejtse, átgondolja, csiszolja a témával kapcsolatos terveit, ugyanakkor hogy reflexiót kapjon a csoportvezetőtől és a csoport tagjaitól is.

A diákoknak tehát lehetőségük volt megismerkedni az egyesület egy európai Erasmus+ projektben kifejlesztett, kompetenciamérő eszközének első verziójával. A szakemberek folytatni szeretnék a foglalkozást ezekkel a csoportokkal, hiszen az eszköz haszna akkor lesz teljes, amikor a kompetenciamérés eredményeit konkrét állásajánlatokkal tudja összevetni. Erre egy következő alkalommal kerül sor. 

Kép és szömeg: Pro Educatione Egyesület

MEGOSZTÁS