Tudatos konfliktuskezelés

0
1455

A feszültségteli személyes helyzetek kezelésére ismertek meg módszereket az érdeklődők a Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája által, szeptember végén, október elején szervezett képzésen. Karl Luster-Haggeney kommunikációs szakember, a hammi ifjúsági integrációs központ vezetője tartotta a képzést szeptember 29-e és október 1-je között az erdődhegyi Helga Winter Közösségi Házban. Az alkalom témája az erőszakmentes kommunikáció volt. Haggeney-nek ez a szakterülete, otthon is képzéseket, programokat vezet diákok, fiatalok számára, Erdődhegyen pedig a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye csoportvezetőit, a különböző lelkiségi csoportok tagjait szólította meg.

A hétvége során nagy hangsúlyt fektettek a gyakorlatra, így már az elején megfogalmazták a hozott érzéseket, beszéltek a közeli személyes vitákról, konfliktusokról. Ezeket az erőszakmentes kommunikáció négy lépésének tükrében vizsgálták: az értékelésmentes megfigyelés, a konfliktusban résztvevő személyekben kiváltott, megszületett érzések megnevezése, a szükségletek felismerése, valamint a kérés megfogalmazása a másik személy vagy önmaguk felé. 

A résztvevők közül többen valós konfliktusokat tártak fel, és a megismert módszerekkel közösen kielemezték azokat. A képzés végén tapasztalatként elhangzott, nem könnyű felülemelkedni az indulatokon és érzéseken, de érdemes tudatosan kezelni a konfliktusokat. Ugyancsak többen kihívásként élték meg az értékelésmentes megfigyelést, hiszen a konfliktusokban mindkét fél, már a vita megnyitásakor értékelné a másikat.

A konfliktusok megfelelő kezeléséhez higgadtság és sok gyakorlás szükséges – mondták el végül –, de a kérésekben is meg kell hagyni a lehetőséget a másik félnek, hogy válaszolhasson az igényre igennel vagy nemmel.

A sikeres képzéshétvégén felbuzdulva a világiak irodája a jövőben folytatná a megkezdett téma kidolgozását, illetve további hasznos képzéseket szervezne.

Kép és szöveg: Józsa János

MEGOSZTÁS