Felújítják a szatmárnémeti székesegyházat

0
2109

Sikeresen pályázott a Szatmári Római Katolikus Püspökség az Európai Unió regionális operatív programjánál – a „Szatmár megyei, szatmárnémeti római katolikus székesegyház felújítása” című támogatási pályázatot jóváhagyták a megfelelő döntéshozói szervek.

Így hamarosan megerősítik az épület struktúráját, restaurálják a homlokzatot és a hozzá tartozó díszítőelemeket, cserélik a közművesítéshez tartozó berendezéseket, de rendezik a székesegyház környezetét is, különös tekintettel arra, hogy történelmi városrészben található műemléképületről van szó.

A tervezett megvalósítástól azt remélik, hogy nem csak a helyi római katolikus közösség, illetve a város és a régió polgárai számára hoz értéktöbbletet, de az ideérkező turisták számára is jó hatással lesz. Azt várják ugyanis, hogy éves szinten 10,55 %-kal többen látogatják majd a székesegyházat, valamint Szatmárnémeti is fontosabb helyet foglal majd el a turisztikai útvonalak állomásai között.

A felújítás összértéke 12 989 310,14 lej. Hamarosan elkészül a részletes kivitelezési terv, a tényleges munkákat pedig leghamarabb 2018 tavaszán kezdhetik el. Fontos, hogy a pályázatot úgy készítették elő, és a munkákat úgy tervezik meg, hogy a székesegyházban a két éves lefutású felújítás alatt is zavartalan rendben tartsák meg a szentmiséket.

Szatmárnémeti főtere tehát hamarosan még szebb lesz, és nem csak az egyházmegye hívei, hanem mindenki örömmel és büszkén tekinthet majd fel a tér talán legfontosabb épületre, a székesegyházra, melyet felekezettől függetlenül sokan látogatnak – naponta betérnek, ha csak egy kis csendet keresve is, egy imát elmondva, egy rövid találkozásra a Mindenhatóval.

Józsa János