Elkészült a Varázskert

0
1606

A Caritas „Varázskert” elnevezésű projektjét mutatta be a 8. Mol Gyermekgyógyító Program záróünnepségén.

A szeptember 26-án, Kolozsváron megszervezett rendezvényen a 2016-os kiírás nyertesei vettek részt, akik bemutatták a megvalósított pályázatok eredményeit.
A 19 nyertes pályázó egyike a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet volt, „Varázskert” projektjével. A Szatmárnémeti szinten egyedülálló kezdeményezésnek számító szenzoriális terápiás kert megvalósításának lépéseit Szodoray-Parádi Réka projektvezető mutatta be az ország különböző részeiről érkezett résztvevők számára.
A Varázskert kialakításnak célja az volt, hogy mintegy 100 fogyatékkal élő, valamint daganatos betegségekben szenvedő gyermekek számára biztosítson természetes terápiás közeget, avagy gyógyító élményt. Az Unirii út 49. szám alatt, 14 árnyi területen létrehozott szenzoriális kertben a munkálatok ez év februárjában kezdődtek meg. Augusztus végéig a kert folyamatosan épült és szépült. A folyamatba sikerült a közösséget is bevonni, hiszen a projekt gyakorlatba ültetésének teljes időtartama alatt lelkes önkéntesek kapcsolódtak be a munkába.
A terápiás kertben a gyerekeket számtalan jótékony inger éri: a változatos színek és formák a látásérzékre; a szélhárfa hangja, a szél, a levelek susogása, a madarak csicsergése a hallásra; a föld, a fű, a virágok illata a szaglásra; a növények sokféle textúrája, a kavics, a víz a tapintásra; a gyümölcsök és fűszernövények íze, valamint az ehető növények aromája az ízlelésre hatnak. A másságuk, betegségük miatt túlságosan óvott, féltett gyermekek számára a kert nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy biztonságos és ellenőrzött körülmények között ismerkedjenek meg az őket körbevevő természettel, és felfedezzék a világot, társaikat és önmagukat is.
A kerti bútorok, valamint a terápiás elemek, eszközök beszerzésében, összeállításában fontos hangsúlyt fektetett a Caritas a természetes anyagok felhasználására, valamint az újrahasznosításra.
A Caritas ezúton is köszönetét fejezi ki a Mol Románia és A Közösségért Alapítványnak a projekt lehetővé tételéért, továbbá azoknak a helyi vállalkozásoknak, amelyek támogatták a projektet, így a szatmárnémeti Dräxlmaiernek, a Garden Design Kft.-nek, a Hans Lindner Alapítványnak, és nem utolsó sorban azoknak az önkénteseknek, közöttük Caritas-alkalmazottaknak is, akik szeretettel és odaadással gondozták, ápolták a kertet azért, hogy gyógyulást, felüdülést hozzon sok-sok gyereknek.

Palincas Erika (Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet)