Új pápai tudományintézet a házasság és család védelméért

0
1396
Ferenc pápa nagycsaládokkal (Forrás: AFP/Vatikáni Rádió)

„Summa Familiae cura”, a „Család legfőbb védelme” kezdőszavakkal  Ferenc pápa szeptember 19-én kedden motu proprio formájú apostoli levelet adott ki, amellyel megalapította a II. János Pál Pápai Teológiai Intézetet a házasság- és családtudomány számára.

Eszmei alapító: II. János Pál pápa   

„A család iránti legfőbb gondoskodástól indíttatva – kezdődik a motu proprio –, II. János Pál pápa az 1980-as családszinódust és az 1981-ben megjelent Familiaris Consortio posztszinodális buzdítást követően a Magnum Matrimonii sacramentum apostoli konstitúcióval stabil jogi formát adott a II. János Pál Pápai Házasság- és Családtanulmányi Intézetnek, amely a Lateráni Egyetem keretében működött. Azóta elmélyült és gyümölcsöző teológiai munkát és lelkipásztori képzést fejlesztett ki a római központi székhelyén, illetve a városon kívül, valamint immár az összes földrészen jelen lévő intézményeivel.”

A közelmúlt szinodális lépései

A motu proprio hivatkozik az időközben megtett szinodális útra, amelynek első állomása a 2014-es rendkívüli püspöki családszinódus A család lelkipásztori kihívásai az evangelizálás összefüggésében, illetve a 2015-ben tartott rendes püspöki szinódusi  összejövetel A család hivatása és küldetése az egyházban és a világban címmel, amit Ferenc pápa 2016. március 19-én megjelent szinódus utáni apostoli buzdítása követett Amoris laetitia mottóval.

A házasság és a család elmélyült elemzése az akadémiai képzés szintjén

Ez a szinódusi út az egyházat a család és a lelkipásztori kihívások új öntudatára ébresztette, amire válaszolnia kellett. A család központi helye az egyházi közösségek lelkipásztori megtérésén és az egyház misszionárius átalakulásán keresztül vezet, ami akadémiai képzés szintjén igényli a házasság és a család elmélyült elemzését, miközben nem mondhat le a lelkipásztori távlatról és az emberiség sebei iránti figyelemről. A pasztorális teológia gyümölcsöző elmélyítése nem hagyhatja figyelmen kívül a család sajátos egyházi jellegét, másrészről pedig nem vehet távolságot a gondolkodás és megfontolás értékes hozzájárulásáról, szem előtt tartva a kinyilatkozatás igazságát és a hit hagyományának a bölcsességét. „A család java döntő a világ  és az egyház jövője számára” – idéz a pápa motu proprioja II. János Pál pápa Familiaris Consortio posztszinodális buzdításából.

A szeretet értelmével és bölcs realizmussal kell rátekinteni a család mai valóságára

A jelenlegi antropológiai-társadalmi változások az élet minden szempontjára hatást gyakorolnak, és ez megkülönböztetett elemző munkát igényel, ami nem szorítkozhat pusztán a lelkipásztorkodás és a küldetés gyakorlatára, mely a múlt formáira és modelljeire irányul. Figyelembe kell venni, hogy ma az emberek mind kevésbé támaszkodhatnak a társadalmi struktúrákra érzelmi és családi életükben egyaránt. Miközben hűek maradunk Krisztus tanításához, a szeretet értelmével és bölcs realizmussal kell rátekinteni a család mai valóságára, annak összetettségében, fényeivel és árnyaival együtt.

A régi intézetnek új jogi elrendezése – magasabb szinten  

Ezen bevezető értelmezés után állapítja meg Ferenc pápa, hogy új jogi elrendezést ad II. János Pál Házasság- és Családintézetnek, azért hogy Szent II. János Pál pápa előretekintő megérzését még jobban elismerjük és megbecsüljük a maga termékenységében és mostani időszerűségében. „Éppen ezért arra az elhatározásra jutottam – szól a motu proprio –, hogy megalapítom a házasság- és családtudomány teológiai intézetét, kitágítva annak érdeklődési körét a lelkipásztori feladat és az egyházi küldetés új dimenziói felé, szem előtt tartva a bölcsészettudományokat és az antropológiai kultúrát, amelyek oly fontosak manapság az élet kultúrája számára”.

A megvalósítás konkrét rendelkezései

Ezen eszmei alapozást követően a motu prorprio hat paragrafusban sorolja fel a konkrét rendelkezéseket. Ezzel a motu proprióval Ferenc pápa felállítja a II. János Pál Pápai Teológiai Intézetet a házasság- és családtudomány számára, amit a Pápai Lateráni Egyetemhez rendel, és ami követi és helyettesíti a II. János Pál Pápai Házasság- és Családtudomány-intézetét, amely ezzel a rendelettel megszűnik. Az eredeti alapító szándék azonban továbbra is éltesse és termékenyítse meg az új teológiai intézetet, hogy hatékonyan meg tudjon felelni az egyház mai lelkipásztori igényeinek.

Az új intézet a pápai intézmények sorába illeszkedik akadémiai rangon

Az új intézet a pápai intézmények sorába illeszkedik, egy akadémiai vonatkoztatási központként, mely az egyetemes egyház küldetése szolgálatában áll, a házasság és a család, valamint hozzájuk kapcsolódóan a férfi és a nő alapvető szövetsége tekintetében. Az új teológiai intézmény különleges kapcsolatát a Szentszék szolgálatával és tanítóhivatalával utólagosan pontosítják, a Katolikus Nevelésügyi Kongregációval, a Világiak, a Család és az Élet Dikasztériumával és az Életvédő Pápai Akadémiával együtt. Az így megújított Pápai Teológiai Intézetet megfelelő struktúrával és felszereléssel látják majd el. Az új Pápai Teológiai Intézet vezetését a Nagykancellár, az elnök és az intézményi tanács biztosítja. Az új intézmény jogosult arra, hogy saját jogon adományozzon diákjainak doktori és licenciátusi fokozatokat.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS