Marosvásárhely: a Sütő András Baráti Egyesület és az író családtagjainak közleménye

0
2132
Sütő András Baráti Egyesület az író sírjánál 2016-ban – Fotó: Antal Erika/maszol.ro

A Sütő András Baráti Egyesület és az író családtagjai közleményt juttattak el szerkesztőségünkhöz a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ügyében, amelyet az alábbiakban teszünk közzé:

A Herder- és Kossuth-díjas Sütő András írói munkásságának tekintélyes hányada a magyar szó éltető erejéről, varázsáról szól. Az anyanyelvi oktatást az erdélyi magyarság megmaradása zálogának tekintette. Ezért állt élére az egyenlő létfeltételekért vívott kisebbségi jogküzdelemben az 1990-es gyertyás, néma tüntetésnek is. Az azt követő szervezett támadásokra és a könyörtelen megtorlásra még jól emlékezünk.

Sütő András örökösei az író szellemi és morális örökségének jegyében, teljes egyetértésben adományozták a hátrahagyott sok ezer kötetes könyvtárat az induló marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumnak. Most megdöbbenéssel figyeljük azt az öncélú, többségi erőfitogtatásra emlékeztető gáncsoskodást, amellyel a kafkai hivatalként viselkedő hatalom minden áron akadályozza az iskola beindulását, működését. Egy hatalmas közösség (a szülők, a tanulók, az erdélyi magyarság, egy nagy múltú történelmi egyház és egy egész nemzet) akaratának semmibevétele árán. Szabad-e mohón lecsapni egy alapítási megfogalmazási (alaki) hiba miatt egy szellemiekben gyarapodni vágyó egész közösségre? A segítőkész akadályelhárítás, a gyors megoldás keresése helyett szabad-e kiforgatni szerzett jogaiból e közösséget, a hatalmi „majd megmutatjuk mi” szellemében? Megéri? Hova vezet ez?

Sütő András családtagjai, leszármazottai
és a Sütő András Baráti Egyesület