Megáldották az elengedés fáját

0
919

Szeptember 10-én, vasárnap a csíksomlyói kegytemplomban a Tamás József püspök által celebrált ünnepi szentmise keretében áldották meg az Elengedés fáját, amely azoknak a szülőknek készült, akik egy vagy több gyermeküket gyászolják, akiket magzatként vagy nem sokkal a születésük után engedtek vissza a jó Istenhez. Az emlékhely lehetőséget teremt arra, hogy a szülők levél, imádság, búcsúszöveg vagy gyermekük nevének felhelyezésével visszaadhassák a gyermekeiket a Teremtőnek, a veszteség fájdalmát felajánlva kérjék a Szűzanya közbenjárását, Isten kegyelmét, vigasztalását.

Az ötlet Ilyés Erika csíkszentdomokosi segítőnővértől származik, akinek  kezdeményezéséhez csatlakozott a Csíki Anyák Egyesülete, az ügyet támogatja a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központja is. Ilyés Erika segítőnővér elmondta: már egy ideje foglalkoztatja, hogyan lehetne segíteni a veszteséget megélt szülőknek, kifejezni azt, hogy az egyház  mélyen átérzi és megérti a gyermektelenség fájdalmát.

– Minden gyermeket várnak, ezért nagyon nehéz, ha a várva várt ajándék mégsem érkezik meg, magzati korban vagy születése után rövid időn belül meghal. Ez szégyenérzetet, anyasági sebzettséget, önértékelési zavart, önvádat hoz elő a szülőkből, legfőképp az édesanyákból. Nagyon sok ilyen édesanyát hallgatok, vigasztalok, kísérek és velük imádkozom. Néha tehetetlennek is érzem magam, mert olyan emlékek, szavak, gesztusok maradnak meg az édesanyák lelkében, amelyek kitörölhetetlenek – tette hozzá a segítőnővér, aki szerint fontos az emberi jelenlét, a segítség, de jó, ha van egy olyan szent hely, ahol a szülők mennyei segítséget kérve letehetik fájdalmaikat, átadhatják a jó Istennek azokat, akik csak rövid ideig voltak a gondjaikra bízva. – Ezek után remény van arra, hogy mások is mernek majd szülészeteken, kápolnákban, illetve templomokban helyet kérni, együtt imádkozni a fájdalomban lévő családokért. Nekem ezt az ügyet a jó Isten a szívemre helyezte és én egyféleképpen erre reagáltam, remélem mások is bátorságot kapnak – összegzett Ilyés.

Forrás: Kertész Tibor/Család.ro

MEGOSZTÁS