Csíkszentdomokos varázsa

0
2700
(Fotó: Kristó Luca)

Nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy Lázár Csilla idén is megszervezi a csíkszentdomokosi társadalomtudományi diáktábort, és ez alkalommal is érdekesebbnél érdekesebb témákat boncolgató előadókat hívott meg, akik nemcsak elméleti, de gyakorlati szinten is bevezettek minket a társadalomtudományok különböző ágaiba.

Persze nem kell megijedni, ez nem olyan, mint az iskolában, itt mindenkit megragad egy-egy téma, semmi sem válik unalmassá.

Magyarosi Sándor első világháborús relikviákról beszél. (Fotó: Márton Áron Múzeum/Facebook)

A tavalyi színvonalas tábor után kíváncsiak voltunk, mit tartogat az idei, de egyikünk sem csalódott, ez még színvonalasabb volt. E két tábor alatt még jobban megismertük Márton Áront és az ő munkásságát – amihez nagy részben a Márton Áron-konferencia is hozzájárult. Ezen idők talán legtöbbször elhangzott mondata: „Édesanyám egy rózsafüzért adott fel nekem a vonat ablakán. Az mentett meg engem”. Ez a kijelentése a már fiatalkorában kialakult mély hitéről árulkodik.

(Fotó: Kristó Luca)

Ugyanakkor Márton Áron mellett megismerhettük Csíkszentdomokos varázsát, az ott élő székely embereket, a minket körülölelő hegyeket és dombokat, valamint a környező templomokat, amelyeket hagyományos módon, szekerekkel látogattunk meg.

(Fotó: Kristó Luca)

Első alkalommal társaink mind idegenek voltak számunkra, mindannyian máshogy ejtették az e hangot, lényegében majdnem minden hangot, de egy nyelvet beszéltünk és megértettük egymást. Így már a második táborból úgy tértünk haza, hogy nekünk jó barátaink vannak Felvidéken, Magyarországon és Erdély nagyrészén is. Így már nem érzi magát egyedül az ember, bármerre is jár.

(Fotó: Kristó Luca)

Reméljük, hogy egy év múlva újra találkozhatunk az immár ismerős hegyek lábánál, ahol Márton Áron lakik mindenki szívében, Csíkszentdomokoson.

Kozma Hanna és Kovács Ágota, Szentkatolna