Vásárhelyi katolikus iskola: átirat nincs, csak ígéret

1
2146
Archív felvétel (Fotó: Szőcs Csaba)

Bár a hányatott sorsú marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum sorsa megoldódni látszott augusztus 25-én, amikor a Civilek a Katolikus Iskoláért csoport felhívást tett közzé, amelyben arról írtak, hogy aznapi dátummal minisztériumi átiratot kapott a bukaresti nunciatúra, amely dokumentum biztosítja a cikluskezdő osztályok indulását, időközben kiderült, ilyen okmányról szó sincs.

Lapcsaládunknak Holló László, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány igazgatótanácsának elnöke hétvégén nyilatkozta, hogy a nunciatúra csupán egy szóbeli ígéretet kapott a minisztériumból arra nézvést, hogy milyen körülmények között indulhatnának a szóban forgó osztályok. Ugyanakkor kiemelte, minden lehetőséget megragadnak az iskola jövőjének biztosítására, mert mindenki számára nyilvánvaló, hogy erre az iskolára Marosvásárhelyen reális igény van.

Szombaton Zsigmond Imola, a szülői szervezet szóvivője a Maszol.ro portálnak úgy nyilatkozott, hogy már aznap annyian iratkoztak az iskolába, hogy indulhatnak a cikluskezdő osztályok.

Megtelnek-e az osztálytermek? (Archív felvétel. Fotó: Szőcs Csaba)

Lapcsaládunk megkereste Székely Szilárdot, az oktatási intézmény igazgatóját, aki hétfőn késő este a következőkről tájékoztatott: „Amit az üggyel kapcsolat még hozzá tudok tenni: az iskola nem kapott semmilyen hivatalos átiratot a beiratkozással kapcsolatban. Sőt a tanfelügyelőség arra készül, hogy szeptember 1-jétől megszüntesse az iskolát. Augusztus 23-án emiatt nem vették el a hozzánk áthelyezést kérelmező kolléganő iratait. A tanfelügyelőség munkatársai a bírósági ítélet kiközlésére, illetve a minisztériumből érkező rábólintásra várnak. Minden tiszteletem a szülőké, akik egy olyan kihívást fogadtak el, amelynek sikerét az idő rövidsége és egyéb tényezők miatt sem lehetett garantálni, és mégis sikerült nekik egy villámkampánnyal és rengeteg befektetett energiával a lehetetlennek tűnő feladatot megoldani. Tudomásom szerint csak az ötödik osztályban nincs meg a szükséges létszám, de remélhetőleg a holnapi nap folyamán az is összegyűl. A minisztériumon lesz a sor, hogy az ígéretét betartsa.”