Közös elköteleződés Ukrajnában és a Közel-Keleten

Parolin bíboros találkozott Kirill pátriárkával

0
1267
Kirill pátriárka és Parolin bíboros államtitkár Moszkvában (Fotó: AP/Vatikáni Rádió)

A vatikáni államtitkár oroszországi látogatásának egyik legfontosabb momentuma a Kirill összorosz pátriárkával való találkozása volt a Danilovszky-kolostorban, a moszkvai patriarkátus székhelyén augusztus 22-én, kedden. Ferenc pápa személyes üdvözletet küldött az alkalomra: „Üdvözölje testvéremet, Kirillt, Moszkva és egész Oroszország pátriárkáját”. Parolin bíboros államtitkár átadta az üzenetet a pátriárkának, aki olaszul válaszolt rá: grazie, vagyis köszönöm.

Bari Szent Miklós ereklyéinek átvitele Oroszországba

Utalva arra az alkalomra, amelyet Kirill pátriárka a két egyház történetének rendkívüli eseményének nevezett, vagyis Bari Szent Miklós ereklyéinek átvitelére Oroszországba, a vatikáni államtitkár megjegyezte: „A szentség ökumenizmusa valós és létezik. A szentek egyesítenek, mert nagyon közel állnak Istenhez. Olyan személyek ők, akik segítenek legyőzni a múltbeli kapcsolatok nehézségeit és felgyorsítják utunkat a testvéri ölelés és az eucharisztikus szeretetközösség felé.”

Az ortodoxok által is az egyik legfontosabb szentként tisztelt bari püspöke ereklyéinek átvitele a Ferenc pápa és Kirill pátriárka havannai találkozójának eredménye. Több mint 2,3 millió hívő rótta le kegyeletét Bari Szent Miklós ereklyéi előtt Oroszországban, Moszkvában és Szentpéterváron, amelyet Kirill pátriárka is megerősített a találkozó során.

Ukrajna: egyházaink legyenek béketeremtők

A vatikáni államtitkár és a pátriárka megbeszélései során érintett témák között szerepelt az ukrajnai konfliktus. „Az egyház nem játszhat más szerepet, mint a béke megteremtőjét, amikor személyek egymással konfliktusban állnak” – hangsúlyozta Kirill pátriárka. Utalt a kelet-európai országban kialakult nehéz helyzetre. „A konfliktusok nem tartanak örökké, előbb vagy utóbb véget érnek. Ha minden társadalmi erő érintett a konfliktusban, akkor ki gyűjti össze a köveket?” – folytatta az ortodox egyházi vezető. „Nagyra értékeljük a tényt, hogy ez alkalommal is kölcsönös egyetértésre jutottunk arról a szerepről, amelyet egyházainknak kell játszania a lakosság kiengesztelődésében Ukrajnában.”

Együttműködés a Közel-Keleten

A kedd délutáni találkozó során egy másik közös területről is szó esett: a Közel-Keletről. „Az ortodox és a katolikus egyház közötti együttműködés a közel-keleti konfliktus miatt szenvedő lakosság humanitárius megsegítése terén fontos tényezője lehet az egységnek” – jelentette ki a moszkvai pátriárka. Hozzátette, hogy az együttműködés humanitárius területen megteremtheti a közös projektek alapját a Közel-Keleten.