Keddtől CSIT!

0
2737
Önkéntesek hétvégéje (Fotó: CSIT/Facebook)
A Gondviselésnek is köszönhető, hogy a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó, a CSIT, idén éppen augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén kezdődik, így „fővédnökének” is a csíksomlyói Boldogasszonyt tekintik a szervezők. A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye és egyben Erdély legnagyobb keresztény ifjúsági rendezvényét a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség, a FIF szervezi. Az idei találkozó mottója egy imádság üzenete: „Ébredj és lépj!” A fiatalokat a keresztény értékrend elfogadására és az Isten felé vezető út felismerésére biztatják, illetve arra is, hogy majd a tábor végén hazaindulva saját közösségeikben is gyakorlatba ültethesséa találkozón hallottakat, tapasztaltakat. A CSIT célja pedig akárcsak a korábbi években: lehetőséget nyújtani a keresztény értékrendhez ragaszkodó fiatalok találkozására, Istenhez közeledésükre, a közösségi élmény megtapasztalására, hogy ezáltal is vonzóvá váljon számukra a keresztény közösséghez tartozás. A FIF különben számos programjával segíti az egyházközségi csoportok erősödését, hogy ezáltal is épüljenek az erdélyi ifjúság körében a személyes és közösségi kapcsolatok.
A CSIT-et 45 fős csapat szervezte és koordinálja. Munkájukat 170 olyan önkéntes segíti, akik korábban már e faladat teljesítésére képzésben részesültek, és péntek óta már a programok előkészítésén dolgoznak. Ők fogadják majd a találkozóra előzetesen bejelentkező 1050 fiatalt, kiscsoportokat vezetnek és a tábor rendezvényeinél segítenek. A résztvevőket gazdag program várja. Délelőttönként korosztályok szerinti csoportokban előadásokat hallgathatnak. Az ott elhangzottak üzenetét és azokkal kapcsolatos élményeiket kis csoportokban beszélik meg. Délutánonként 36 műhelyfoglalkozást kínálnak számukra, így mindenki érdeklődésének megfelelően vehet részt kézműves foglalkozásokon, beszélgetéseken, tánctanuláson, sporttevékenységeken. A huszonéveseknek a Fodor-ház udvarán „élő könyvtárt” is terveztek, ahol hitvalló közéleti személyiségekkel, vezetőkkel lehet beszélgetni. Esténként szentmisék lesznek, majd újabb színes programok zárják a napokat. Szerdán este például néptánc, csütörtökön tehetségkutató verseny, pénteken koncert lesz. A lelki feltöltődés egyik kiemelt lehetőségének ígérkezik csütörtökön este a szentségimádás, amelyet Csiszér László zenés szolgálata egészít ki. A korábbi évekhez hasonlóan az idei tábornak is van himnusza, és a szombati táborzáróra mindenki részvételével egy flashmobot is terveznek.
A CSIT szervezését ezúttal is többen segítették. Ifjúsági partnerszervezetek mellett a Hargita Megyei Tanács és a magyar kormány is támogatta a rendezvényt. Soltész Miklós államtitkár, Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, Jakubinyi György érsek és Tamás József püspök is ellátogat a rendezvényre.
Az ötnapos találkozó nem fesztivál, inkább tábor jellegű. A résztvevőket a dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István-kollégiumában, a Mária-kert sátortáborában, a Jakab Antal Tanulmányi Házban, a Multifunkcionális Központban, a ferences vendégházban és a csíksomlyói plébánián szállásolják el. A CSIT idén zárt rendezvény, de a szentmisékre és a péntek esti koncertre minden fiatalt szívesen várnak. A találkozó részletes programja a Csitinfo.ro honlapon és a rendezvény Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/CsiksomlyoiIfjusagiTalalkozo/) is elérhető. Az előadásokat felvételről, a napindító programot és délutáni szentmiséket a közösségi portálon, illetve a Youtube-csatornán élő adásban is közvetítik.
A CSIT médiacsapata
MEGOSZTÁS