Ferenc pápa részvéttávirata a nigériai merénylet kapcsán

0
1296
A reggeli misén történt a merénylet (Fotó: ANSA/Vatikáni Rádió)

Hétfőn délben Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával Hilary Paul Odili Okeke püspöknek, Nnewi főpásztorának, akinek a területén  tragédiat örtént a vasárnap reggel. A pápa mély fájdalmának ad hangot a történtek miatt a Szent Fülöp-plébániát ért támadás miatt. Szívbéli együttérzéséről biztosítja az egész egyházmegyét, de különösen is a tragédia következtében elhunytak hozzátartozóit. Mindnyájukra szívből adja apostoli áldását.

Vérfürdő egy nigériai katolikus templom vasárnapi szentmiséjén

Vasárnap reggel lövöldözés tört ki egy nigériai katolikus templomban: egy felfegyverzett férfi legalább 12 személyt megölt a templomban imádkozó hívek közül és húsznál többet súlyosan megsebesített. Nigéria délkeleti részén fekszik Ozubulu városa, amelynek Szent Fülöp-plébániatemplomában a kora reggeli, hat órai szentmisén történt a tömegmészárlás. Szemtanúk beszámolója szerint egy fekete ruhás, sisakot viselő férfi követte el a lövöldözést, aki, miután az egyik hívő a támadás során felismerni vélte, őt közvetlen közelről lelőtte, majd elmenekült.

A nigériai hatóságok egyelőre kizárják a terrorista támadás lehetőségét, mert egyfelől a merényletet eddig senki nem vállalta magára, továbbá mert Boko Haram iszlaimsta dzsihadistái az ország északi felében aktívak és mindeddig nem tudtak a hatalmas kiterjedésű Nigéria déli részén hídfőállásokat kialakítani. A Magyarországnál tízszer nagyobb alapterületű ország lakossága 191 millió, melynek nagyjából a fele muzulmán, másik fele pedig keresztény. Buhari nigériai államelnök élesen elítélte a merényletet.

Közben a Nigériával szomszédos Kamerunban egy másik merényletet  hajtottak végre, ez alkalommal kétséget kizáróan dzsihadisták voltak a támadók. Éppen a Nigériával szomszédos, határ menti Ouro-Kessoum faluban öngyilkos merénylők robbantották fel magukat és öltek meg nyolc személyt, számos helyi lakost megsebesítve. Ebben a térségben Boko Haram iszlám integralista egységei több véres támadást követtek el, aminek következtében a védtelen lakosság arra kényszerül, hogy elhagyja a kisebb falvakat. Július közepén kettős merénylet során Wasa városában 15 személy vesztette életét.

Forrás: Vatikáni Rádió