Szent István Napokra készülnek Máramarosszigeten

Ismertették a rendezvénysorozat programját

0
1655
(Fotó: Cziple Hanna)

A máramarosszigeti római katolikus plébánia udvarán tartották meg hétvégén azt a sajtótájékoztatót, amelyen az idei máramarosszigeti Szent István Napok (SZIN) programját ismertették a szervezők. A negyedik alkalommal megrendezett programsor mottójául a Mindig magunkért, soha mások ellen Dsida-idézetet választották.  Az augusztus 15–20. között zajló ünnepi programsort a máramarosi római katolikus főesperesség megbízásából idén is a Simonchicz Incze Kulturális Egyesület irányításával szervezik meg. A szervezésben több fiatal önkéntes is részt vállal.

Orosz Krisztofer Levente pasztorális referens, a főszervezők nevében szólva, a sajtó képviselőinek elmondta, hogy igyekeztek az idei SZIN programjait gazdagabbá tenni, nagyobb hangsúlyt fektetve a gyermek- és ifjúsági programokra, a programok közösségi jellegére.  „Idén sokkal gazdagabbá és színesebbé tesszük a gyermekek és fiatalok számára a Szent István Napokat. Ez azt jelenti, hogy idén minden nap várjuk a gyerekeket és fiatalokat a plébániára. Játszással, mesemondással, üvegfújással, helytörténeti vetélkedővel fogjuk örömtelivé tenni ezeket a napokat számukra. Szeretnénk, ha ezek az események minél közelebb hoznák egymáshoz az embereket. Összefogásra és egymásra figyelésre akarunk buzdítani mindenkit. Nem véletlenül választottuk a Mindig magunkért, soha mások ellen Dsida-idézetet mottóul. A folyamatos másra mutogatás minden energiánkat elszívja. Nekünk elsősorban magunkkal, egymással kell törődnünk. Egy családdá kell váljunk” – mondta el Orosz.

A programsort a hosszúmezői Nagyboldogasszony-búcsúval fogják megnyitni. A hagyományhoz híven nem maradnak el a Borromeo Szent Károly-templomban rendezett klasszikus zenei koncertek sem. A zenei előadók között ismét ott lesz az SZM Muzik Máramarosszigetről, a Profcafe Strings Nagybányáról, valamint a Carmina Renascentia régizene-együttes Nagykárolyból. Mivel nagy sikere volt tavaly a városi helytörténeti túrának, idén is sor kerül rá, amelyen Zolopcsuk P. Róbert helytörténész kalauzolja majd az érdeklődőket.

A szervezők egy tematikus napot is bejelentettek: „Fontos felhívnunk mindenkinek a figyelmét arra, hogy lesz egy Hollósy Simonról szóló tematikus napunk is. Arra való tekintettel, hogy idén van születésének 160. évfordulója, méltán meg kell emlékeznünk városunk híres szülöttéről. Ezért a Hollósy Simon Művelődési Egylet egy festménykiállítást szervez, a Simonchicz Incze Kulturális Egyesület pedig egy Hollósyról szóló könyvet fog kiadni és bemutatni. Ezt megelőzően koszorúzás lesz a temetőben, illetve a szülőházánál” – fogalmaztak a szervezők.

A Borromeo Szent Károly-templomban sor kerül majd a restaurált örmény mellékoltárkép ismételt megáldására. A Simonchicz Incze Kulturális Egyesület szervezésében egy hungarikumestet is programba iktattak. Ezen az eseményen Laczkó Vass Róbert kolozsvári művész fog huszadik századi magyar sanzonokat előadni, majd ezt követően borkóstoló is lesz, ahol négyféle „piarista” bort ízlelhetnek majd meg az érdeklődők. A megszokotthoz híven nem marad el a SZIN-vásár sem. A programsorozat az augusztus huszadikai ünnepi szentmisével fog zárulni.

A szervezők reményüket fejezték ki, hogy sok külföldön élő, Máramarosszigetről elszármazott személy is hazalátogat ez alkalommal. „Ha kapnánk némi visszajelzést azoktól, akik külföldön élnek már, de szívesen részt vennének a SZIN-en, akkor megfontolandó lenne egy külön program beiktatása, amelynek keretében elbeszélgethetnénk velük és megoszthatnánk egymással tapasztalatainkat, családias hangulatban” – hangzott a felszólító üzenet.

Forrás: Ehirmondo.ro