Régizene-fesztivál és nyári egyetem kerek évfordulókkal

0
1752
(Fotó: Kis Szilárd)

Számos szép zenei élményt kínált kilenc napon keresztül a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely vasárnap este az olaszországi La Rossignol együttes koncertjével és reneszánsz táncházzal zárult. A fesztivál alatt több zenei évfordulóról is megemlékeztek, ugyanis 450 éve született Claudio Monteverdi, 330 éve halt meg Kájoni János, illetve  250 éve hunyt el Georg Philipp Telemann. A rendezvény fő témája a reformáció 500 éves évfordulója volt. A fesztivál mindemellett saját évfordulót is számontartott s ünnepelt, tízéves a Régizenei Nyári Egyetem, amely ezúttal a fesztivállal egy időben zajlott 85 diák részvételével.

Az alábbiakban egy rövid szöveges-képes ízelítő által nyerhetnek betekintést a rendezvénybe.

(Fotó: Ádám Gyula)

A világhírű hazai és külföldi előadókat évente felsorakoztató fesztivál, a megszokott minőség mellett mindig megújul, és olyan programokat kínál, amelyek emlékezetesek maradnak mind a fellépők, mind pedig a látogatók számára. Ez idén sem volt másként. Az idei fesztivál gerincét képező reformáció emlékéve témakörben már a megnyitó napján rendkívüli élményt nyújtott a Mikó-várban a Codex és a Carmina Renascentia együttes.

 

Puskás Renáta felvétele

Mikor meghallottam, hogy a katolikus Csíkszeredában az idei régizene-fesztivál fő témája a reformáció lesz, kellemesen meglepődtem… – ezzel a közönségnek tett vallomással nyitotta Erich Türk orgonaművész a Millenium-templomban tartott hangversenyét. – Azonnal a 133. zsoltár jutott eszembe, mely azt mondja: „Ímé, mily jó és mily gyönyörűséges, a mikor együtt lakoznak az atyafiak!” Ezt érzem most! A művész izgalmas kommentárral kísért koncertet adott július 9-én. A Luther-korálok feldolgozásai az észak-német barokk zenében címmel összeállított műsorában az orgonaművész válogatást nyújtott a korai barokk korszak északnémet korálfeldolgozásaiból, változatos technikai megoldásokat mutatva be.

 

(Fotó: Ádám Gyula)

Július 10-én Sam Chapman lantművész az Alexander-technikát hozta el az érdeklődőknek, amelynek központi kérdése: hogyan csökkenthetjük az izomfeszültségeket a testben saját testtudatunk nevelésével? Izgalmas információkat és gyakorlati bemutatót is kaphattunk arról, e pszichofizikai módszerrel mit lehet tenni az öntudatlan izomfeszültség ellen, amely egy idő múlva az életminőségünkre is kihat. Izgalmas időutazást jelent ez a technika is, akár a fesztivál: a módszer alapelveit névadója, Frederick Matthias Alexander ausztrál színész fejlesztette ki az 1890-es években. Alexander később azt állította, hogy a technika segítségével lett úrrá a lámpaláza miatt jelentkező légzési- és beszédproblémáin, és így tudta megvalósítani régi álmát, hogy Shakespeare drámáiban játszhasson. Az Alexander-technika egyszerű gyakorlati módszer, amely igen népszerűvé vált napjainkban, főleg Angliában, de Magyarországon is akkreditált tanárképző főiskolája van ennek az alternatív gyógytechnikának.

 

(Fotó: Puskás Renáta)

Július 11-én a húsvét előtti szent három nap várakozással és bűnbánattal eltöltendő időszakának egyik fontos műfaját vette górcső alá Szabó András zenetanár. Az előadó a fesztivál idei fő témájához, a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódva választotta a témát. A lamentációt manapság inkább csak a római katolikusok éneklik, eredetileg viszont a református liturgiában is gyakorolt műfajról van szó. Bizakodva jegyezte meg a Márton Áron Főgimnáziumban tartott értekezésen, hogy a lamentációéneklés felélesztésére számos kísérletet tettek már.

 

(Fotó: Ádám Gyula)

Hallgasd meg, Uram, kérésem… címet viselő műsorával a reformáció korának magyarországi zenéjéből (1530–1620) adott elő július 16-án, vasárnap 18 órától a magyarországi Musica Historica együttes, amely törzsvendége a régizene-fesztiválnak. Az együttes 1988-ban alakult Budapesten, tagjai a klasszikus és régizene mellett magyar és kelet-európai népzenével is foglalkoztak, ami döntően formálta stílusukat. Munkájukat alapos kutatások segítik. Idei csíkszeredai műsorunk sem csak a reformáció 500. évfordulójára emlékeztet minket, hanem arra is, hogy Kobzos Kiss Tamással épp 25 éve készítettük első közös kazettánkat Protestáns énekmondók címmel. Akkoriban még gimnazisták és egyetemisták voltunk, s rengeteget tanultunk a megtisztelő feladatból – osztotta meg Csörsz Rumen István, az együttes vezetője.

 

(Fotó: Ádám Gyula)

A sokszínű és színvonalas produkciókat kínáló programban fiatal tehetségeknek is bemutatkozó fórumot kínálnak a szervezők: a hazai és magyarországi zenészekből 2012-ben alakult Concerto Spiralis a minőségi barokk zenét promoválja, a koncerttermek mellett gyakran régi falusi templomokban is.

 

(Fotó: Ádám Gyula)

Új helyszínen, a csíki moziban élvezhették idén a vár tereit „kinőtt” éji koncerteket: a drezdai Grundmann Quartett Johann Sebastian Bach hatására összpontosított hangversenyén, Béres Melinda hegedűművész pedig Telemannak állított emléket.

 

(Fotó: Ádám Gyula)

A magyar–holland–német művészekből álló Ensemble Cantilene együttes tagjai 17. századi német egyházi zenét hoztak, amelybe, hogy ne legyen annyira elvont, olasz táncokat is beloptak. Meghitt előadásukat a Csíki Játékszínben követhették.

 

(Ádám Gyula felvétele)

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál harmadik éve „kinyílik” a város köztereire. Idén is átjárást biztosított az utcatánc a reneszánsz együttes mesterkurzus diákjai révén a Csíki Játékszín előtti téren.

 

(Fotó: Ádám Gyula)

Az idei fesztivál az ökumené jegyében is zajlott, számos római katolikus templomban ünnepelte a közösség a reformációt. A 25 éves megalakulását ünneplő Lyceum Consort együttes a csíkzsögödi Szentháromság-templomban tartott koncertjével története eddigi szakaszát is lezárta. Amint azt a szervezők sajtótalálkozóján bejelentették, más néven folytatják a műhelymunkát.

 

(Fotó: Ádám Gyula)

Vannak olyan érzések, hangulatok, amelyek átadására kimondottan csak a régi típusú hangszerek képesek, és az est kísérő tánc. Az olaszországi Cremonában alapított La Rossignol együttes fesztiválzáró koncertjén egy reneszánsz udvari ünnepség pompáját hozta el Csíkszeredába.

 

(Fotó: Ádám Gyula)

A fesztivált hagyományosan reneszánsz táncház zárta. A Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megye Tanácsa által szervezett rendezvénysorozat jó kedélyű záróeseményét a helyi gyógyfüvekből a fesztiválközönségnek készült Festival Tisana gyógyteát is fölszolgálták.

(Összeállítás a régizene-fesztivál sajtóközleményei nyomán.)