Volt egyszer egy Kolozsvár…

Bemutatták Jancsó Miklós új kötetét

0
2048
(Fotó: Fodor György)

Aki egy kicsit is ismeri Jancsó Miklóst, a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori színművészét, alighanem tudta, mire számíthat, amikor ellátogatott június 28-án, szerda délután 5 órakor a kolozsvári római katolikus nőszövetség Szentegyház utcai dísztermébe. Jancsó Miklós Volt egyszer egy Kolozsvár című kötetének ismertetője nem az afféle száraz könyvbemutatók egyike volt, amelyben egy arra hivatott szakember méltatja a könyvet. A kötet arculatához, szellemiségéhez nem az ilyen bemutató illik.

(Fotó: Fodor György)

A szerző meghatározása szerint a kiadvány „egy vidám-szomorú útikalauz elmúlt idők színészeiről, polgárairól, kocsmáiról és sok más érdekességről”. Nos ezt a vidám-szomorú útikalauzt az elmúlt időkről szóló helyi anekdoták, ízes, emlékező történetek, és maga a kötetlen beszélgetés tették elevenné. Már-már Rejtő Jenő regényeibe illő figurák vagy éppen Krúdy kocsmázó alakjaihoz hasonló rokonszenves különcök elevenedtek meg Jancsó Miklós, valamint a kötetet szerkesztő Jancsó András beszélgetése nyomán, feltárva azt, hogy mennyire gazdag volt a 1960-as, 70-es évek Kolozsvárának színházi és polgári élete. Korántsem csak a színházi és városi elit képviselői elevenednek meg a könyv lapjain, nemcsak a primadonnák és hősszerelmesek, hanem legalább azok az elfeledett emberek, akik legalább olyan fontos szerepet töltöttek be az előadások létrejöttében: fodrászok, öltöztetők, ügyelők, statiszták, színházi kapusok alakja elevenedik meg, és természetesen nem marad ki a Jancsó család tagjainak korántsem szokványos életútja sem. Tehát egyszerre család-, színház- ugyanakkor várostörténet ez a könyv, amely az eleven élet hol mulatságos, hol szívfacsaró történetein valósul meg. A kötet szerzője nem kitalálta ezeket a történeteket, csak a tanú szerepéből rögzítette őket.

(Fotó: Fodor György)

Kötetlen anekdotázás ide vagy oda, a kötetbemutató a konvencionális keretek között zajlott. A könyvbemutató meghívottjait és a közönséget a nőszövetség elnöke, Fábián Mária köszöntötte. Fábián Mária a „kortárs” szerepéből közelített a könyvhöz, kiemelve azt, hogy jó néhányan akár ismerős figurákat is felfedezhetnek a kötetben.

(Fotó: Fodor György)

Kovács Sándor főesperes-plébános – távolléte miatt gondolatait Fodor György piarista konfráter tolmácsolta – Jancsó Miklós kötetét hiánypótló kortörténeti kiadványnak nevezte, amely az elfeledés ellenszere. Jancsó Miklós életútját felvázolva, kitűnt, hogy mennyi szerep fér bele egy színművész életébe: lehet író, szerkesztő, egyetemi tanár – alighanem a tanári pályára készülők sokan emlékeznek beszédtechnika-óráira – és nem utolsósorban a múlt élő tanúja.

A kötetbemutató külön érdekessége volt dr. Jancsó Antal bevetője, amelyben a Jancsó Alapítvány célját, tevékenységét vázolta fel röviden: a háromszéki eredetű, mára már szétszóródott családot a köztudatba hozza, az általuk létrehozott kulturális értékeket felmutassa. Ennek érdekében az alapítvány egyszerre foglalkozik könyvkiadással, különböző kulturális projektek lebonyolításával, akár műemlékvédelemmel. Eredménynek könyvelhető el Jancsó Benedek történész jelentős életművéről szóló kötet megjelentetése, nem különben Jancsó Pál – aki az első magyar kolozsvári kőszínház igazgatója volt – síremlékének helyreállítása a Házsongárdi temetőben.

(Fotó: Fodor György)

Lakatos Fleisz Katalin

 

 

 

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS