A régizene-fesztiválra hangolt a Codex

0
1390

Interaktív, figyelemfelkeltő koncertsorozattal öt helyszínen invitálta Csíkszeredába a közönséget a Codex régizene-együttes. A villámkoncert-karaván a július 8-án rajtoló, idén rendkívüli módon tíznaposra szervezett 37. Csíkszeredai Régizene Fesztivál előhírnökeként a közterekre, a járókelők közé vitte a régi korok „könnyűzenét”, és mintegy félórás koncerttel teremtettek vonzó hangulatot. A tapasztalat azt mutatja, a közönség nem csupán megáll vagy tapsol, illetve rögzíti a produkciót, de nagyon sokan kérdéseket is megfogalmaznak – magyarázta Filip Ignác együttesvezető.

Mint elmondta, Hargita Megye Tanácsa A régizene-fesztivál népszerűsítése elnevezésű projektjének mind a mostani, mind pedig az előző évi karavánjain is azzal szembesültek: a közönség meglepetten fogadja, hogy a több mint tucat neves együttest felvonultató fesztiválon a belépés mindvégig ingyenes. Ugyanakkor élénken érdeklődnek a fellépők iránt, azért az idén is osztogattak magyar és román nyelvű szórólapokat. A karaván idén is Csíkszeredában rajtolt, majd Tusnádfürdő, Sepsiszentgyörgy és Brassó forgalmas pontjain vették elő historikus hangszereiket az együttes tagjai. Filip Ignác, aki a fesztivál művészeti vezetője is, jelezte: a fesztivál idén a reformáció ötszáz éves évfordulóját helyezi központba, ezért hangolónak is erdélyi régizenét, főleg a Kájoni-kódexből való táncdallamokat játszottak. Ezen kívül francia és olasz reneszánsz kori tánczenét készítettek elő a hallgatóságnak. A dalok között az együttes vezetője beszélt a leendő fesztiválkoncertekről is, amelyek részletes programja a www.regizene.ro címen elérhető..

A Codex 1996 őszén a brassói Transilvania Tudományegyetem zenetagozatának tanáraiból és diákjaiból alakult, céljuk a barokk és reneszánsz zene korhű és életszerű előadása historikus hangszereken. Az együttes tagjaival, Adorján Csabával, Filip Ignáccal, Kovács Évával, Kovács Lászlóval, Lázár Zsomborral, Szabó Évával, Szőgyör Árpáddal – a fesztiválon is találkozhat majd a közönség.

A karaván helyszínein is hangsúlyozták: a reformációjubileum mellett az idei fesztiválon Kájoni János OFM halálának 330 éves évfordulójáról is megemlékeznek. A kilencnapos fesztiválon Monteverdi- és Telemann-évfordulókat is köszöntenek a külföldi fellépők, valamint a Romániában unikumnak számító Régizenei Nyári Egyetem X. kiadását is megünnepli a szervező Hargita Megyei Kulturális központ a résztvevőkkel, partnerekkel és támogatókkal együtt.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál sajtóirodája