Gondoskodjunk másokról, de álszent jóságoskodás nélkül

Ferenc pápa homíliája

0
1539
Fotó: Vatikáni Rádió

Egy pásztor legyen szenvedélyes, tudjon megkülönböztetni és legyen képes elítélni a rosszat. Így fogalmazott Ferenc pápa június 22-én reggel a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmiséjén. Szent Pál apostol alakjáról szólt, majd Don Milani példáját emelte ki. Ahogy a Firenze közeli Barbiana plébánosa tette, gondoskodni kell embertársunkról naiv jóságoskodás nélkül.

A Jó Pásztor életét adja juhaiért

A Jó Pásztor életét adja juhaiért. Ferenc pápa a napi első olvasmányból kiindulva kezdte homíliáját, amely Szent Pál korinthusiakhoz írt második levelének egy részlete (2Kor 11,1–11). Ennek alapján azokat a tulajdonságokat gyűjtötte össze, amelyekkel egy pásztornak rendelkeznie kell. A pápa Szent Pálban találta meg az igaz pásztor alakját, aki nem hagyja el a nyáját, mint ahogy egy zsoldos katona tenné.

Szenvedélyesség

Az első tulajdonság tehát a szenvedélyesség, amelynek jegyében azt mondja a pásztor a népének, hogy „Isten féltékenységével vagyok féltékeny rátok” (2Kor 11,1).  Isteni módon féltékeny – jegyezte meg a pápa. A szenvedély tehát majdnem népe iránti „őrültséggé”, „ostobasággá” válik. Ezt nevezzük apostoli buzgalomnak. Nem lehet valaki igazi pásztor e belső tűz nélkül.

A megkülönböztetni tudás

A második jellemzője a pásztornak, hogy tud megkülönböztetni. Tudja, hogy az életben létezik a csábítás. A hazugság ura csábító. A pásztor nem. A pásztor szeret. A kígyó, az irigykedő viszont csábító, aki igyekszik eltávolítani a hűségtől, mert Pál isteni féltékenységének célja az volt, hogy a népet az egyetlen jegyeshez vezesse, hogy megtartsa a népet hűségben jegyeséhez. Az üdvösségtörténetben, a Szentírásban sokszor találkozunk az Istentől való eltávolodással, az Úrhoz való hűtlenséggel, a bálványimádással, ami olyan mint a házasságbeli hűtlenség.

A pásztor mindig elkíséri a nyáját

Az első karakterjegy tehát a szenvedélyesség, a buzgalom, a buzgóság. A második a megkülönböztetni tudás, hogy hol vannak a veszélyek és hol vannak a kegyelmek… hol van az igaz út – hangsúlyozta a pápa. Ez annyit jelent, hogy a pásztor mindig elkíséri a nyáját: a szép és a csúnya pillanatokban, a csábítás perceiben is, és türelemmel visszatereli őket az akolba.

A pásztor tud elítélni

A harmadik jellemző pedig a képesség, hogy elítélje a rosszat. Egy apostol nem lehet naiv, vagyis olyan valaki, aki azt mondja: „Ah, minden csodás, menjünk előre… Ünnepeljünk, mindent meg lehet tenni…” Nem, mert létezik a hűség az egyetlen jegyeshez, Jézus Krisztushoz, amit védelmezni kell. A pásztor tud elítélni, konkrétan nemet mondani egyes dolgokra, ahogy a szülők teszik a gyerekkel, amikor veszélyes dolgokhoz akar nyúlni. A Jó Pásztor tud elítélni néven nevezve a dolgokat, ahogy Szent Pál tette.

„I care”: „nekem fontos”

Ferenc pápa visszatért június 20-ai Bozzolóba és Barbianába tett rövid látogatására, ahol két jó olasz pap sírhelyét kereste fel. Milani atyáról szólva utalt mottójára, amelyet tanítványainak oktatásakor használt: I care (angol kifejezés: nekem fontos, én törődök vele). Mit jelent ez a mottó? – tette fel a kérdést a pápa. Elmagyarázták nekem és azt akarja jelenteni, hogy „nekem fontos”. Don Milani azt tanította, hogy a dolgokat komolyan kell venni, szemben azzal a korában (az 50-es, 60-as években) divatos mottóval, hogy „engem nem érdekel”. Gondoskodni, törődni kell az életeddel – buzdította a tanítványait.

A „kompromisszumok jóságoskodása”

El kell tudni ítélni azt is, ami az életeddel szemben áll. Sokszor elveszítjük a képességünket, hogy elítéljünk és a nyájat azzal a jóságoskodással akarjuk előre vinni, ami nemcsak naiv, de kártékony is – állapította meg a pápa. A „kompromisszumok jóságoskodása” azért, hogy csodálatot váltsunk ki vagy a hívek szeretetét azáltal, hogy rájuk hagyjuk, hadd csinálják a dolgokat.

Minden pásztor rendelkezzen ezzel a három jellemzővel az Úr szolgálata során

Ferenc pápa homíliája végén összefoglalta gondolatait. Pál apostoli buzgalma szenvedélyes – ez az első jellemző. Olyan ember ő, aki tud megkülönböztetni, mert ismeri a csábítást és tudja, hogy az ördög csábít – ez a második jegy.  Rendelkezik azoknak a dolgoknak az elítélésének a képességével, amelyek rosszat tesznek nyájának – ez a harmadik karakterjegye a jó pásztornak. A pápa egy imával zárta csütörtök reggeli homíliáját, amelyet az egyház minden pásztoráért mondott, hogy Szent Pál közbenjárjon értük az Úr előtt, hogy minden pásztor rendelkezzen ezzel a három jellemzővel az Úr szolgálata során.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS