A csíkszépvízi Szent László-kultusz dokumentálói

0
2314
Archív felvétel a pogány-havasi haranglábról (Fotó: Cseke.ro)

A Csíkszépvízért Egyesület és a település önkormányzata a lovagkirály emlékévének júniusában Szent László hava címmel rendezvénysorozatot szervezett. Az e heti alkalmon, kedden Berszán-Árus György és Daczó Dénes Szent László nyomában Szépvízen című dokumentumfilmjét mutatták be, illetve a kiállítóteremben Kristó Róbert fényképeiből nyílt tárlat volt megtekinthető.
Az ünnepségen jelen volt mindenki, aki a helyi Szent László-kultusz újraélesztésében fontos szerepet játszott: Bocskay Vince szobrász, a szépvízi Szent László-szobor alkotója, Botár István, a Pogány-havason lévő emlékhely feltárását vezető régész, Bogos Ernő, az emlékhelyen lévő harangláb tervezője, Balla Gergely a haranglábat kivitelező ácsmester, valamint Ferencz Angéla, a megyei kulturális központ igazgatója, a kultuszépítés, -felelevenítés elkötelezett pártfogója.

(Fotó: Gecse Noémi/Székelyhon.ro)

Az összegyűlteket Ferencz Tibor polgármester köszöntötte egy, a hétvégén Budapesten elhangzott gondolattal: minden közösség életében kiemelkedő helyet foglalnak el az összejövetelek, ahol az emberek időről időre együtt lehetnek, beszélgethetnek, ismerősökként szólhatnak egymáshoz, az újonnan jötteket pedig ide tudják befogadni. Ezek az alkalmak pedig leginkább a közös ünnepek, a szokások és hagyományok megtartása által körvonalazódnak. Ferencz megjegyezte, habár Szépvíz és Szent László öröksége is jóval több mint tízesztendős, a keddi esemény azért kapta a Tíz év Szent László nyomában Szépvízen elnevezést, mert ennyi ideje, hogy tudatosan is tesznek a lovagkirály kultuszának, örökségének építéséért, fenntartásáért. Ebben az időszakban tárták fel a Szent László-emlékhelyet, teret építettek ki, szobrot állítottak – sorolt csupán pár példát ebből az időszakból az elöljáró.

(Fotó: Gecse Noémi/Székelyhon.ro)

Ezt követően bemutatták a Berszán-Árus György és Daczó Dénes által összeállított nyolcvannégy perces dokumentumfilmet, amelyet az utóbbi tíz év építő tevékenységein résztvevőkkel készített interjúkból és archív felvételekből alkottak meg.

A keddi esemény zárómozzanataként a polgármesteri hivatal emeleti termében megnyitották Kristó Róbert fotókiállítását, amely az elmúlt tíz év Szent László örökségéhez kapcsolódó szépvízi eseményeket dokumentálja. A kiállított felvételek a Szent László-forrás és -kő felkutatását, a kápolna feltárását, valamint a szoboravatás egy-egy pillanatát mutatják meg kronológiai sorrendben.

(Fotó: Gecse Noémi/Székelyhon.ro)

Szent László hava elnevezésű rendezvénysorozat június 27-én búcsús zarándoklattal ér véget. Idén a helyiek az érintett szomszédos települések lakóival együtt, kereszt alatt vonulnak ki a szépvízi Szent László-emlékhelyre, hogy ott közösen részt vegyenek az ünnepi szentmisén.