Pápai üzenet a Tömegkommunikáció Katolikus Világszövetsége kanadai kongresszusára

0
2843
Pillanatkép a konferenciáról. (Fotó: Signis.net)

„Továbbra is keressétek mindazokat a technológiai és szociális eszközöket, amelyek által együttműködhettek az egyház egyetemes missziójával, a béke evangéliumának hirdetésével.” Így buzdította Ferenc pápa a katolikus tömegtájékoztatás munkatársait, akik részt vesznek a SIGNIS, a Tömegkommunikáció Katolikus Világszövetsége világkongresszusán Québec városában június 19–22. között.

Hozzáférhetővé kell tenni a reményt mindenki számára

A pápa annak a kívánságának ad hangot levelében, hogy „a tanácskozás a reményre ösztönözzön, amelyet mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni ott, ahol az élet megismeri a bukás keserűségét”. Végül a szentatya apostoli áldását adja a konferencia résztvevőire.

Az újságírók a remény tanúságtevői

Gérald Cyprien Lacroix bíboros, Québec érseke is üdvözölte a jelenlevőket. Hangsúlyozta, hogy „ez az alkalom lehetővé teszi a média szakembereinek, hogy értékes hozzájárulásukkal a remény tanúságtevői legyenek. Ti az Isten szava által termett gyümölcsök hiteles hírnökei vagytok.” A főpásztor arra hívta a résztvevőket, hogy örömmel és reménykedve folytassák küldetésüket a világ tömegtájékoztatásában.

A vatikáni médiareformról is szó van a kongresszuson

„A média a béke kultúrájáért: előmozdítani a remény történeteit” – ezzel a témával foglalkozik a kongresszus, amely egy kerekasztal-beszélgetéssel nyílt meg június 19-én. A katolikus média négy képviselője osztotta meg, hogy miként készítenek a reményről szóló történeteket. Ezt követően a filmes világ képviselői szóltak arról, hogyan lássuk meg Istent mindenben és vegyük lencsevégre. Hétfőn délután a Vatikánban zajló kommunikációs reformról tájékoztatták a résztvevőket.

A fiatalok, a hit és a közösségi hálók

Központi szerepet kap a tanácskozáson a fiatalok vallási és spirituális bevonása a médiába, akik hitüket megosztják a közösségi hálókon. Elemzésre kerül a zene és a remény közötti kapcsolat, illetve megvitatják, miként kerüljük el a kétségbeesést a válsághelyzetekben. Bemutatnak a tömegtájékoztatásban megvalósított olyan együttműködési projekteket is, amelyeket figyelemfelkeltő kampányokban alkalmaztak.

Kitüntetik Martin Scorsese filmrendezőt

A kongresszus programjai között szerepelnek megbeszélések a vallásközi párbeszédről, a környezetvédelemről, az igazság kereséséről a fake news (hamis, álhírek) összefüggésében, a vallásos témák visszatéréséről a film világába. A tanácskozás résztvevői megtekintik a Silence (Csend) című filmet, amely a hite miatt  a 17. századi Japánban üldözött három jezsuita történetét meséli el. A filmet Martin Scorsese rendezte, akinek június 21-én, szerdán átnyújtják a SIGNIS-díjat a kiváló filmes tevékenységéért.

Forrás: Vatikáni Rádió