Isten ad értelmet az életnek és igazságot az életen túl is

Bibliakörök találkozóját tartották a szatmárnémeti Szentlélek-plébánián

0
1383

A bölcsesség könyvét vizsgálták, benne Isten arcát szemlélték a különböző bibliakörök tagjai június 10-ei találkozójukon, a szatmárnémeti Szentlélek-plébánia Merk Mihály termében. Ráhangolódásként a Bibliában megjelenő istenképeket szemlélték, mindenki elmondta, melyik áll személyéhez a legközelebb. Vojtku László plébános tartott aztán előadást, ismertetve a bölcsességi irodalom keletkezésének kulturális környezetét is. A hellén világban is élt annak idején az a felfogás, miszerint ha az ember teljesíti a törvényeket, Isten megjutalmazza őt. Ezzel azonban ellentétben állt és áll az az általános tapasztalat, hogy ebben a világban a törvényeket megtartók, vagyis a „jók” is ugyanúgy szenvednek. A konfliktust a keresztény filozófia oldotta fel a túlvilág fogalmának újraértelmezésével és Isten azon igazságosságának kijelentésével, amely ez életen túl is jutalmaz, bevezetve az embert az örök élet teljességébe.

Vojtku László elmondta, ma is ugyanazok az alapkérdések foglalkoztatják az embereket, mint rég. Az ember az anyagi világban él és keresi az értelmet. A világ Istentől van, ő átjárja alkotását, bölcsességével értelmet ad. Megtalálni, felfedezni épp azzal a bölcsességgel lehet, amelyet elég az embernek vágynia, kérnie, s feltétel nélkül megkapja. Ez tehát lehetőség. Ahhoz azonban, hogy az ember vágyja, emelkednie kell a lélek szintjén.

Az előadás után a résztvevők feltehették kérdéseiket, közösen elbeszélgettek a bölcsességről, majd a megfelelő bibliai szövegeket tanulmányozták, utána pedig önmagukat: Hogyan hat számukra a bölcsesség? Milyen tulajdonságok társulhatnak hozzá? Hogyan tudja a személyes hitüket gazdagítani a bölcsesség? A találkozónak meditatív lezárást adtak, majd mindenki kifejezhette, mit fedezett idő közben fel, miben mutatkozik meg számára Isten bölcsessége?

Kép és szöveg: Szatmáriegyházmegye.ro