„Alkalmazott tudást szereztünk, ami tényleg gyakorlatba ültethető”

Kinesztetikaképzést szerveztek Nagyváradon

0
1303

Bevezető kinesztetikaképzésen vehettek részt a Caritas Catolica nagyváradi és margittai, idősgondozással, illetve betegápolással foglalkozó szakápolói, szociális munkásai 2017. június 7–9. között azzal a céllal, hogy a friss, korszerű tudással könnyebben és szakszerűbben láthassák el mindennapi feladataikat. A képzést – amelynek az Egyházmegyei Laikusképző Központ adott otthont – a Gyulafehérvári Caritas szervezésében Hompóth Teréz és Gáll Gabriella tartotta.

A nagyváradi Caritas Catolica és a Gyulafehérvári Caritas immár két éve működik együtt. A partnerségi szerződés keretében a nagyváradi szakemberek is részt vehettek a gyulafehérvári és svájci karitászszervezetek In guten händen elnevezésű beteggondozói projektjében. A program keretében a váradi szakápolók turnusokban, háromhavonta jártak Svájcba praktizálni és tanulni. Ennek a projektnek a részeként szervezték meg az elmúlt héten, a szerdától péntekig tartó kinesztetikaképzést is, amelyen ezúttal a váradi és margittai karitász 16 munkatársa vett részt. „A képzés az ember saját mozgásának megismerésén alapul. Ebből kiindulva vezet el oda, hogy valaki másokat jobban megértsen, és hatékonyabban tudjon segíteni azon, aki ápolásra szorul. A szokásostól eltérően ezen képzés során először a gyakorlatot tapasztaljuk meg, és csak ez után kerekedik ki belőle az elmélet” – nyilatkozta Hompóth Teréz.

„A kinesztetika (kinaesthetics) fogalmáról először öt évvel ezelőtt hallottam egy szatmári konferencia műhelymunkáján, ahol a Gyulafehérvári Caritastól mutatta be valaki ezt, egy élő példát is elhozva: egy idős hölgyet, aki fekvő beteg volt, és a kinesztetika által épült föl. Már akkor arra gondoltunk, hogy mennyire hasznos lenne ezt a módszert a váradi idősgondozásban is meghonosítani, és nagy örömünkre szolgál, hogy most Váradon is megvalósult ez a képzés. Alkalmazott tudást szereztünk, ami tényleg gyakorlatba ültethető. Számomra a legnagyobb élmény az, hogy felismerhetem a saját testemen azokat a módszereket, amelyekkel tényleg könnyebben mozoghatok, kihasználhatom a saját teremet, fölismerhetem, hogy mennyi időbe telik egy adott mozdulat, és ezáltal sokkal könnyebb majd a gondozottakat megérteni. Ezt követően másképp állunk hozzá a betegek mozgatásához is” – nyilatkozta Greabu Andrea, a képzés egyik résztvevője.

A bevezető képzés húsz órát vett igénybe. Mint a szervezők elmondták, a képzésnek várhatóan folytatása is lesz. Szeptemberben a Caritas ápolóinak újabb csoportja sajátíthatja el a kinesztetika mozgástudományt. A végcél az, hogy a karitász szakembereinek legalább 80%-a járatos legyen ebben a módszerben.

Kép és szöveg: Szombati Gille Tamás/Hírek.Várad.org