Szombaton rajtol el a Caritas-maraton Szatmárnémetiben

0
1457

Június 10-én, szombaton nyílik alkalom a közösségünkben élő idősekért való gyaloglásra Szatmárnémetiben, az immár 11. alkalommal megszervezett Caritas-maratonon.

Javában tart az előregisztráció a szombaton megszervezendő XI. Jótékonysági Maratonra. A start helyszínén (Libertății tér 20. szám) is lehetőség nyílik majd a regisztrációra, szombaton reggel 7.45-től a maraton kezdetéig, 8.30-ig. A gyaloglómaraton az új központon át a töltésen végighaladva jut majd el a célba, amely idén a vetési futballpálya.
A rendezvény fő támogatója idén is az Autonet, társszervezője pedig Vetés község polgármesteri hivatala és a Vetési Albert Kultúrkör.

A táv megtétele után a résztvevők változatos és színes programokon vehetnek részt. Sor kerül látványos kutyabemutatóra, amellyel erre az alkalomra készült a Dog Training kutyakiképző iskola. Kicsik és nagyok egyaránt elsajátíthatják a papírsárkány-készítés technikáját, sőt ha a széljárás kedvező lesz, sárkányeregetésre is sor kerülhet, továbbá lesznek ügyességi játékok, egyéni és családi vetélkedők, tombola. Az Autonet jóvoltából megpördül a szerencsekerék is.
A Caritas-infósátrakban a szervezet idősgondozás területén tevékenykedő szakemberei nagyon sok hasznos információval látják majd el az érdeklődőket. Megtudhatják többek között, hogyan őrizhetjük meg minél tovább testi és szellemi erőnlétünket időskorban, hogyan gondozzuk ágyban fekvő, beteg családtagunkat, hogyan előzzük meg/kezeljük a felfekvést, de azt is, hogyan táplálkozzunk időskorban (illetve hogyan főzzünk idős családtagunk számára), lesz továbbá időstorna, vérnyomásmérés is.
Azok, akik a barangolást kedvelik, és a helytörténeti nevezetességek iránt érdeklődnek, elsétálhatnak a világon egyedülálló Vlád-kápolnához, amely a Vetés község polgármesteri hivatala és a Vetési Albert Kultúrkör jóvoltából a maraton résztvevői számára látogatható lesz szombaton. A műemléket Vlád Károly készítette Endre fia emlékére, aki 22 évesen vesztette életét Oroszországban az első világháborúban. A kápolna különlegessége, hogy az apa a birtokán található anyagokból építette, benne a Jézus szenvedését idéző jelképek ötvöződnek az egykori frontharcos életét idéző elemekkel. Látogatható lesz továbbá a nemrég felújított helyi református templom, amelyben a restaurálás során talált érdekességekből nyílt tárlat is megtekinthető.
A hazajutáshoz a résztvevők ezúttal is igénybe vehetik a Transurban-különjáratokat, amelyek 13.30-kor, 14.15-kor, 15 órakor, valamint 15.45-kor indulnak a vetési futballpálya mellől, és a Károlyi útig szállítják az utasokat.

Kép és szöveg: Szatmár.ro

MEGOSZTÁS