Kolozsvárra és Nagyváradra látogattak a kispapok

0
2202

Szemináriumi kirándulással egybekötött zarándoklaton vettek részt a kispapok Nagyváradon május 12–14 között. A kirándulás pénteken kezdődött, amelynek első állomáshelye a tordai sóbánya volt. Ott rövid, de annál élményszerűbb látogatást tettek. A közel hatvanfős csoport azt követően Kolozsvárra érkezett, és Kovács Sándor főesperes-plébános vendéglátását élvezte. A szentmise előtt elimádkozták a májusi ájtatosságot, majd a legszentebb áldozaton vettek részt mindnyájan. A főesperes köszöntő szavaiban kifejezte a kispapvendégek jelenléte miatti örömét, és elmondta, él szeretné, hogy gyakrabban tegyenek látogatást Kolozsvárra.

A szentmise főcelebránsa Korom Imre rektor volt, aki rövid homíliájában az evangélium szellemében buzdította a jelenlévőket. A szentmise végén a főesperes rövid bemutatóban ismertette a Szent Mihály-templom történetét, sajátosságait. Szombaton délelőtt városnézésre nyílt lehetőség a rektor vezetésével, majd 11 órától a piarista templomban a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére,­ emlékezve a fatimai jelenésre,­ ünnepi szentmisét mutattak be elöljáróink. A szentmise főcelebránsa Kovács Sándor főesperes-plébános volt, szentbeszédet mondott Koncsag László spirituális. Ebéd után folytatódott az utazás Nagyváradra, ráhangolódva a zarándoklatra, imádságos lelkületben. A zarándoklatra Böcskei László megyés püspök úr hívta meg a Megtestesült Bölcsesség Szeminárium kispapjait, tanárait és előjáróit egyaránt, így mindvégig az ő jóvoltából szeretetében részesült a kispapi közösség. A görögkatolikus szeminárium (Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinţii Trei Ierarhi”) nyújtott szállást ez idő alatt. Nagy szeretettel és odafigyeléssel voltak a zarándokok iránt, az intézet elöljárói és növendékei egyaránt. Anton Vasile Cioba, az intézet rektora a vacsoránál üdvözletét fejezte ki, valamint a két intézet közös épülésének örömét. A közösség nevében Korom Imre rektornak egy, a szemináriumuk fennállásának 225. éve alkalmából kibocsátott, jubileumi érmet adott át Anton Vasile Cioba rektor.

Vasárnap közösen vettünk részt az ünnepi szentmisén, a nagyváradi bazilikában, ahol a kispapok szolgáltak. A szentmise ráhangolójában a szeminárium két kórusa is fellépett, Mazai Tihamér másodéves, és Zoltán Antal elsőéves kispap vezetésével.

Baróti Tibor

MEGOSZTÁS