Ferenc pápa focistákkal találkozott: „Legyetek a hűség példaképei”

Ferenc pápa fogadta a Juventus és a Lazio labdarúgóit

0
1330
Ferenc pápa és Gianluigi Buffon olasz kapus Fotó: AP/Vatikáni Rádió

A sport bajnokai legyenek a hűség és az egyetértés példaképei, elsősorban a legfiatalabbak számára – fogalmazott Ferenc pápa az Apostoli Palota Kelemen termében, ahol kedden fogadta az olasz Juventus és a Lazio csapatainak játékosait, valamint az Olasz Professzionális Liga vezetőit az Olasz Kupa döntőjének vigíliáján.

Tanúságot tenni a sport hiteles értékeiről

Kezet szorított Ferenc pápával a világbajnok Buffon, a Juventus argentin játékosai – Higuain és Dybala –, továbbá Biglia, a Lazio játékosa, az edzőkkel, Allegrivel és Inzaghival együtt, majd követték őket a többiek. A pápa mosolygott, akit megajándékoztak egy mezzel és egy focilabdával. Beszédében hangsúlyozta a sport fontosságát korunkban. Gratulált a Juventus és a Lazio csapatának: két olyan csapatról van szó, amely a kitűnő eredmények elérésén túl nagy népszerűségnek örvend a sportolók között. Ez még inkább arra ösztönzi a játékosokat, hogy tanúságot tegyenek a sport hiteles értékeiről. Figyelembe véve a vonzerőt és a hatást, amelyet a professzionális labdarúgás gyakorol az emberekre, különösképpen a fiatalokra, e sportág főszereplői jelentős felelősséggel bírnak.

Minden verseny az egyensúly, az önuralom, a szabályok betartásának próbatétele

Azok a személyek, akiket bajnoknak tekintenek, könnyen viszonyítási ponttá válnak mások szemében. Tehát minden verseny az egyensúly, az önuralom, a szabályok betartásának próbatétele. Aki a saját viselkedésével minderről tanúságot tud tenni, példává válik rajongói számára. Ezt kívánta Ferenc pápa mindegyik játékosnak, hogy legyenek a hűség, a becsület, az egyetértés és az emberség tanúságtevői. Ferenc pápa emlékeztetett, hogy a stadionokban sajnos időnként előfordulnak erőszakos megnyilvánulások, amelyek megzavarják a játszmák nyugodt körülmények közötti menetét és az emberek egészséges kikapcsolódását. A szentatya annak a kívánságának adott hangot, hogy amennyire hatalmukban áll a labdarúgóknak, mindig segítsék elő, hogy a sport maradjon valóban sport, és mindenki személyes elkötelezettségének köszönhetően legyen a sportolók és az egész társadalom közötti összetartás jele. Végül Ferenc pápa szívből köszönetet mondott a játékosok látogatásáért és szép mérkőzést kívánt számukra.

Az Olasz Labdarúgó-szövetség döntése értelmében május 20-án rendezik az Olasz Kupa döntőjét a Juventus és a Lazio között – tájékoztat a Nemzeti Sport.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS