Az egység jegyében

A kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban mutattak be kétnyelvű szentmisét a romániai katolikus püspökök

1
2298

Számos hívő jelenlétében kétnyelvű szentmisét mutattak be Kolozsváron, a Szent Mihály-plébániatemplomban a romániai katolikus püspökök. A Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Püspökség székhelyén május 3–5. között tartották a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (CER) első plenáris ülését ebben az évben. A tegnap görög rítusú szentmisét mutattak be a püspökök a kolozsvári görögkatolikus székesegyházban, a mai  római katolikus rítusú szentmisének főcelebránsa Ioan Robu bukaresti érsek-metroplita volt. A szentmise elején Jakubinyi György gyulafehérvári érsek köszöntötte és bemutatta a híveknek a jelen lévő püspököket. Ioan Robu érsek román nyelvű homíliájában a napi olvasmányra reflektálva a beszélt Saulról, a későbbi Szent Pálról, a népek apostoláról, s arról, hogy milyen szerepet játszott életében az isteni kegyelem, illetve arról, hogy ez a kegyelem miként alakítja életünket. Magyar nyelvű homíliájában Jakubinyi György érsek a nicea-konstantinápolyi hitvallás által megfogalmazott, az anyaszentegyház egy, szent és katolikus voltát, hitigazságait magyarázta.

A szentmisén világi elöljárók is jelen voltak, közöttük Vákár István, a Kolozs Megyei
Tanács alelnöke. A szentmisén a templom Szent Cecília-kórusa énekelt.

A mai napon véget ért a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia tavaszi ülése, amelyen a püspökök Ferenc pápa esetleges romániai látogatásáról, a keresztény családról és a fiatalok oktatásáról és neveléséről tárgyaltak.

Fábián Róbert

1 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nagyon örülök,hogy Kolozsvárott létre jött ez az egységre törekvés jegyében végzett szentmise illetve szent liturgia. Olyan jó lett volna, ha én is meghallgathattam volna személyes jelenlétemmel, részvételemmel ezt a felemelő eseményt ! Dicsértessék a Jézus Krisztus